Меню

Баклава с локум за Коледа

14 декември 2025 | 12:47 | Мария Дуковска
Добави в любими
Баклава с локум за Коледа

Сочна баклава за Коледа и Нова година е десертът, без който не може нито една празнична трапеза. Ако ви се опитва нова рецепта за домашна баклава, можете да пробвате тази идея за десерт с локум. Прави се по сходен начин с класическата баклава, а детайлите вижте в рецептата ни.

Баклава с локум

Продукти
Приготвяне

 

Приготвяне:
От многолистното тесто изрежете квадрати със страна около 10 на 10 см. По средата поставете 1/4 локум и 1 ядка орех. Загърнете като пашкул (както е показано на снимката). Поставете пашкулчетата в намазана тава и опечете в силна фурна за около 10-15 мин. до зарозовяване. Извадете и оставете да изстине.
В това време подгответе сиропа като кипнете водата и захарта и оставите да ври 5-8 минути, за да се сгъсти. Добавете ванилията и канелата. С топлия сироп залейте баклавичките. Оставете да изстине.
Добър апетит!

* * *

Баклава – класическа
Рошава баклава
Бърза, евтина и много вкусна баклава
Домашна лесна баклава
Баклава с плънка
Ориенталска баклава
Тахан баклава

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?