Приготвяне

В купа се поставя брашното, бакпулверът и захарта. Студеното масло се нарязва на кубчета и се меси с брашното до получаването на рохкава смес. Добавят се яйцето и млякото. Получава се твърдо тесто, което се разделя на две – за долната и горната кора на питата.
Сливите се обезкостилкостяват и кипват за 2-3 минути (леко да омекнат без да се разкашкат) в 1 ч. ч. вода с 1/2 ч. ч. захар. След като изстинат се подреждат върху разстланата с ръбче по края първа кора в намазнена и набрашнена тавичка (20-22 см диаметър).
Жълтъците се разбиват с 1/2 ч. ч. захар, ванилия и млякото. С тази смес се заливат сливите и отгоре се поставя втората кора от тестото. По края с вилица с лек натиск се съединяват двете кори. Отново с вилица се правят няколко пробождания на горната кора за дупчици. Пожелание отгоре се намазва с малко мляко и се поръсва леко с кафява захар.
Питата се пече във фурна на 180 градуса за около 40 минути. След изваждане се оставя да изстине напълно и така се разрязва. Може да се поднесе по желание с топка ванилов сладолед.
Добър апетит!

* * *

Сините сливи са много полезни
Пита със сини сливи
Свинско руло със сини сливи
Есенен сладкиш със сини сливи
Сладкиш с овесени ядки и сливи
Праз със сини сливи
Варено жито – ашуре
Лютеница от сини сливи
Синьо мляко
Руло от печена палачинка