За дома

Рисуване на великденски яйца с восък

10.04.2011г. / 21 51ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Писаните яйца с восък са красиви , уникални и с много дълга традиция. Това умение се е предавало от поколение на поколение по нашите земи. Има различни техники за рисуване с восък, като различните етнографски райони имат и специфични мотиви.
И повечето от нас вече са се изкушили да опитат.
Но за онези, които още не са се престрашили, ще кажем, че основно методите за рисуване с восък са два:

Рисуване с восък преди да боядисате яйцето
Рисува се с восък върху сварено, но небоядисано яйце и след това се потапя в желания цвят боя. При тази техника просто вземате восъка и рисувате върху още топлото яйце. Когато още е топло восъкът се разтопява, така че след това можете да получите причудливи картини.
В този случай, там където е нанасян восъкът, естествено боята не хваща и остава да се вижда черупката на яйцето. Следователно за тази техника е желателно да използвате бели яйца, защото става по-красиво. Трябва да имате предвид обаче, че черупките на тези яйца са много по-крехки, отколкото на кафявите яйца.

Рисуване с восък след боядисването на яйцето
При този начин първо боядисвате яйцата в желаните багри и след това нанасяте восъка.
Най-лесно е със специална за целта писалка. Тя представлява просто, но гениално приспособление – върху дървена дъсчица е направена метална фунийка, където се слага восъкът. Нагрява се на свещ (или спиртна лампа), за да се разтопи, след което се рисува върху яйцето. Ако искате да сте по-прецизни, първо нарисувайте желаната картина върху яйцето с молив и после повторете с восъка. Имайте предвид, че трябва често да нагрявате восъка, защото бързо се втвърдява. Най-лесна е техниката с точки. Просто се нанася близко точка до точка и така се рисуват елементите. Става бавно, но пък много красиво. Разбира се, за да направите красиви яйца по този начин се изисква много търпение, много старание и много време. Но пък не пречи всеки като аматьор да опита.

Писалка за яйца можете да си направите и сами, но на пазара се продават на достъпни цени, така че няма смисъл. Можете да закупите писалка за рисуване с восък в комплект с различни цветове восък.

Ако имате път към Велинград за вдъхновение можете да посетите историческия музей и да видите прекрасни образци на писани великденски яйца.

Автор: Вергиния Генова

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
мира ( преди 11 години )
много обичам да бойдисвам яйца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар