За дома

Да изперем килима като детска игра

30.06.2012г. / 21 30ч.
Вергиния Генова
Да изперем килима като детска игра

Отново е лято и отново е време за основно почистване, ремонти и пране на килими. За съжаление в български условия не може и баничка и боза – трябва да се избира за какво да използваш 20-те си дни отпуск и спестяванията си – за почивка на море или за малък ремонт.
За да не трябва да избираме, ние често решаваме нещата по Соломоновски – отлагаме, отлагаме, докато не стане крайно наложително.
И междувременно се задоволяваме да направим няколко пъти основно почистване на дома.

Прането на килимите оставяме винаги за лятото. Но най-неочаквано се оказва, че това неприятно и тежко занимание може да се превърне в детска игра.
Само трябва да занесем килима някъде, където може да се изпере необезпокоявано – на село, на вилата. Не знам дали е достатъчно спокойно и чисто пред блока, но защо не?
Постилате един чист найлон и перете килимите на целия вход. Събирате всички желаещи, да се намокрят в жегата, деца, поръсвате с прах за пране килима и ги оставяте да търкат и да пръскат. Всички ще са мокри и въодушевени от това, че са участвали в прането на килимите, а килимите, колкото и да е, ще са една идея по-чисти.
Ето един случай, в който можем да кажем, че и вълкът е сит и агнето цяло. И килимът е изпран и сте прекарали време с децата си, а те са се забавлявали истински.

Ако не ви допада тази идея, ползвайте традиционните изпитани начини за пране на килими.

Снимка: Виргиния Генова

Прочетете още:

Коментирай