Зелено

Градинско парти – не пропускайте да участвате

20.07.2012г. / 11 46ч.
Вергиния Генова
Градинско парти – не пропускайте да участвате

Не пропускайте да посетите градинско парти, ако сте поканени. А ако имате, дори и малка градина, не пропускайте да си организирате.

Градинските партита имат своето очарование. Разтоварваща е дори само мисълта, че ще организирате такова или че ще отидете.

Не обувайте обувки на токчета – нелепо е. По-скоро сложете къси панталонки и тичайте боси по тревата.

Предимството на градинското парти е, че не се нуждае от прекалена церемониалност или пък някаква изисканост и претенциозност на храната. Може да сложите пъстра покривка на градинската маса и да сложите съвсем обикновени продукти – купа плодове, купа зеленчуци и нещо подходящо за барбекю. Гостите ще се радват да участват в приготвянето на барбекюто и да го превърнат в атракцията на вечерта.

Може да подредите шведска маса с мини парти сандвичи, различни видове салати, плато от сирена, сладки, соленки, домашни хлебчета, домашни лимонади и сокове. Всичко, което всеки може да си сложи сам в чинийка и да си похапне, без да се нуждае от нож. За по-лесно може да използвате и чинийки за еднократна употреба, за да не се налага да миете цяла нощ, все пак на градинско парти може да съберете и 50 човека, докато в една стая не повече от десетина.
Ако нямате маса може да постелете одеяла и покривчици направо на тревата и да се храните като римляните.

Познавам една приятелка, която е майсторка по организацията на градински партита.
Те са идеални за всякакви тържества – детски рождени дни, имен ден, по случай петък, по случай събота или просто по случай случая, че сте живи, че имате приятели и свободно време – това никак не е малко. Ако е тематично партито може да украсите с цветни гирлянди, светещи лампички, надписи и т. н.

Колкото по-хубава е градината, толкова по-релаксиращо е партито. Зеленият цвят, пъстрите цветя, овошките, пейките. А когато се стъмни извадете рисуваните фенери и се наслаждавайте на лятната прохлада.

Ако имате възможност сложете люлки и подгответе подходящи игри за децата. А защо не и за големите. И естествено се подгответе за ожесточена битка с комарите. С тях е лесно, ако предварително сте се запасили с лампи против комари, спрейове и мехлеми – все пак трябва да предпазите и гостите.
И да се надявате, че няма да ви се налага и битка с комшиите, на които все нещо им пречи – било то музиката, силното говорене, виковете, светлините... Е, който не е поканен е ясно, че няма да е на кеф!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай