За дома

Кутийка с шивашки принадлежности за спешни случаи

20.08.2012г. / 12 00ч.
Вергиния Генова
Кутийка с шивашки принадлежности за спешни случаи

Забелязвам, че повечето съвременни дами не могат и не обичат да си поправят дрехите. Разбира се има сръчни жени, които умеят да направят и от най-разръфаното и непотребно нещо – ефектна и модерна дреха. Но те са единиците – повечето нямат време да се учат, нямат време за поправки, а някои не виждат смисъл. Като се е скъсало – скъсало се е – хвърляш и купуваш ново, та било то и от втора употреба.

Но все пак, ако не за нас самите, то заради половинките и четвъртинките – заради децата е добре да имаме една кутийка с шивашки принадлежности у дома.

Обикновено неприятностите се случват, точно когато най-много бързате. Костюмът на детето за Коледната пиеска се е разпрал точно преди представлението или пък на мъжът ви му се е скъсало копчето на ризата преди важна бизнес среща. Дъщеря ви не може да не излезе на парти, точно с една определена червена пола, на която видиш ли подгъвът й се е разшил. И всички викат теб на помощ.
Ето за такива случаи говоря, когато казвам, че ви трябва вълшебна кутия с неща от първа необходимост – нещо като домашна аптечка за гардероба.

В нея може да сложите различни по цвят конци. Най-вече бял и черен.

Различни по калибър и дебелина игли за шиене.

Безопасни игли – различни размери – много важни. Скъсал се е ципа на панталона, проблем с презрамките на сутиена или друго – една или две безопасни игли на скришно място ще решат временно проблема.

Ножичка – ясно защо.

Тиксо – хартиено или винилно. Смешно, но върши работа, когато трябва да оправите бързо някой подгъв набързо. Пък после, когато имате повече време, може да го зашиете или да занесете дрехата на поправка.

Самозалепваща лента – идеална за подгъви.

Прозрачния лак за нокти – не му е мястото там, но е добре да знаете, че го има. Ако ви се е скъсал чорапогащника или чорапите и нямате време да се преобувате или нямате друг чифт. За бизнес дамите, които са винаги с костюми и с чорапогащници, най-добре е прозрачния лак за нокти да стои в дамската чанта.

Восъчни свещи – вършат идеална работа при заяли ципове. Намазвате хубаво ципа и след това той започва да се отваря перфектно. Няма нужда да хвърляте панталона или да сменяте чантата, заради един заяждащ цип.

Може би и още нещо би било добре да стои в тази кутия за бързо реагиране, но опитът ще ни научи какво още да сложим в нея.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

 


 

Коментирай