Зелено

Съвети за по-екологично домакинство

03.10.2012г. / 03 00ч.
Снежана Проданова
Съвети за по-екологично домакинство

Не е нужно да имате магистърска степен в специалността, да отделите много време и още повече пари, за да може в крайна сметка да намалите разходите си и да заживеете живот, съобразен максимално с екологията.

Разумното ползване на водата е първото нещо, което трябва да превърнете в свой навик. Инсталирайте модерен смесител, за да можете да спирате водата по всяко време без да се налага после да трябва да нагласявате температурата отново. Не я оставяйте да тече докато се сапунисвате, миете зъби или чинии.

За да пестите от пералнята, изчаквайте да се събере достатъчно пране, колкото да се напълни – така ще перете по-рядко. Намалете и температурата, за да не се налага излишното затопляне на водата. Бойлерът няма нужда да затопля максимално водата, затова го нагласете на по-ниска степен.

Банално или не – гасенето на лампата, когато не сме в стаята, е важно за пестенето на електрическа енергия. Ако никой не гледа телевизия в момента, няма нужда телевизорът да бъде пуснат, дори да е на standby, и при този режим също има консумация, макар и малка.

Вместо да усилвате климатика, изолирайте стените и сменете дограмата. Инвестицията е голяма, но постепенно средствата се възвръщат. Понякога е по-добре да облечете нещо по-топло, отколкото да усилвате отоплението.

Използвайте торбички за многократна употреба и наблегнете на продуктите в лесно разграждащи се екоопаковки. Започнете да изхвърляте отпадъците си разделно. Ще ви коства малко усилие, докато свикнете, но можете да бъдете сигурни, че после ще ви е много трудно да сложите хартията при битовите отпадъци.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай