За дома

Метла до входната врата – според „славянския фъншуй”

Метлата като домашна вещ-пазител в славянските обичаи

24.01.2013г. / 10 45ч.
Надежда Маринова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Знаем как според фъншуй да направим домовете си по-здравословни, за да живеем в тях по-щастливи. Но нека не забравяме, че в славянските традиции и обичаи също има домашни вещи-пазители. Метлата е една от тях.

Практическата й функция е ясна – мете боклука, макар, че днес все по-често я заменяме с електрическата й сестра – прахосмукачката.

От гледна точка на езотериката – с метлата събираме и изхвърляме навън негативната енергия, която може да се е промъкнала в жилището.

Свързани статии

Метлата, поставена до вратата се е използвала и като защитно средство – всеки неканен гостенин ще бъде изгонен с твърдата ръка на стопанина. А после с метлата ще замете следите му, така че никога повече да не му стъпва кракът тук.

Все още по селата съществува вярване, че след като изпратите гостите, не бива да метете стаята, защото ще им се случи нещо лошо, „замитате им следите“.

Старо суеверие е да не се мете в краката на младо момиче, защото няма да се омъжи.

В българския народен календар на Игнажден задължително се премита къщата от злото. А на вратата се закачват малки декоративни метли, украсени с цветни вълнени конци и жълта паричка.

Днес се изработват декоративни метлички с малък размер от билки и сушени цветя, украсяват се според празника и се закачват на стените или на входната врата. Според руските обичаи такава метличка се украсява с 12 мънички фигурки от тесто, мъниста или конци – дафинов лист – за успех, царевица – за плодородие и дълголетие на рода, орехи – за ум, слънчогледови семки – за многодетно семейство, люта чушка – за мъжката сила, шипки – за женската красота, чесън – за защита от злини и др.

Коментирай
5 rate up comment 1 rate down comment
bormanbg ( преди 11 години )
Статията е супер, обичая също е супер...само жената и тя да не е метла :)))Да не се обиди някой, това е в кръга на шегата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 3 rate down comment
Банко Пиронков ( преди 11 години )
А дали "славянският Фън Шуй" е по-различен от "ескимоския ФънШуй" или от "аборигенския Фън Шуй"?Какво ли важна символична роля ще имат обувките до входа, шлиферът до входа или чадърът до входа?Ще изчакаме следващия материал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар