За дома

Как да не съсипем азалията?

Азалията помага при изпитания

15.03.2013г. / 12 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Може би са ви подарили азалия за осми март. Това безспорно е един хубав подарък, за който неполучилите го може благородно да завиждаме. Но само да получиш красиво цвете не е достатъчно – важното е да го отгледаш и да му се радваш много време.

Азалиите са наистина цветно бижу за всяка обичаща красивото жена. Това са нискостволови коронести растения, много кичести и в много красиви цветове. Познати са над 350 вида.

Сред природата свободно растящи се срещат основно в Индия и Китай.

Свързани статии

Но у нас азалиите трябва да се отглеждат само като стайни растения. Азалията обича светлина, но не пряка. Почвата на азалията трябва да е винаги леко влажна. Температурата на въздуха трябва да не е много висока и едновременно с това влажността му също да е висока.

Пресушаванията са пагубни за азалията. Ако не я поливате известно време и после решите да наваксате, няма да получите очаквания резултат – растението да се възстанови.

Азалията е много нежна и при засушаване окапват не само цветовете, но и листата. За да не се стига дотам може веднъж седмично да къпете растението с душа – не с гореща вода, разбира се. Или с пулверизатор.

Друг трик, за да се осигурят оптимални условия на тази красива принцеса е да се насади в глинена саксия, а самата саксия да се сложи в по-голяма кашпа и разстоянието между двете да се напълни с мъх, който редовно да се овлажнява.

Азалията трябва да се подхранва редовно с торове за цъфтящи растения. Особено по време на растеж.

След цъфтеж се орязват клончетата – скъсяват се, премахват се по-старите, изсъхналите, слабите, за да може растението отново да си оформи хубава зелена корона.

Проблем който може да имате при отглеждането на азалията са щитоносните въшки, които се заселват по долната част на листата. Те смучат сок и отделят капчици – това явление е известно като „медена роса“. Ако не вземете мерки, могат да съсипят растението ви и то да умре. Освен с препарат може да ги третирате и с разтвор от спирт и сапун.

Друга напаст по това красиво цвете са кръглите червеи, които могат да увредят корените на растението и то да загине. Ако се усетите навреме трябва да го извадите от саксията, да орежете корените, да ги измиете хубаво и да го пресадите в съвсем нова пръст и нова саксия. Старата направо я изхвърлете.

Когато е в период на покой, тогава азалията трябва да се държи на по-хладно и по-тъмно място в килера или мазето.

Азалията се размножава, посредством резници, които трябва да се поставят в грунд, под стъкло и под тъмна кърпа. Това трае няколко месеца, като трябва да се открива за около час всеки ден. С една дума доста занимавка, което е почти невъзможно за работещи жени. Отгоре на всичко при домашни условия това занимание ще ви отнеме поне 3 години, докато вкорените и отгледате ново растение. Така че най-добре си купете азалия и внимавайте да я отглеждате правилно.

Според езика на цветята азалията означава „въздържаност“. Смята се, че носи късмет и притежателите й по-лесно минават през всякакви изпитания, така че е изключително подходяща за подарък, защото всички ние сме изправени пред едни или други изпитания и всеки от нас се нуждае от малко повече кураж.

Коментирай