За дома

Празнични букети за Цветница

Как да аранжираме цветя във ваза?

26.04.2013г. / 14 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Дори да не сме свикнали да украсяваме дома си с живи цветя – все пак идва Цветница – можем да го направим, за да създадем очакване за празник.

Хубаво е да сложим тук-там вази с живи цветя и клончета, които да ни откъснат от проблемите и да ни напомнят, че идва пролет.

За да имаме по-дълго свежи цветя рязан цвят е необходимо да се съобразяваме с някои прости правила.

Снимка: Gettyimages.com

Сега е сезонът на нарцисите и лалетата, затова и най-естествено е да направим букети от тях. Поставени във вода, лалетата се извиват красиво в различни посоки и сами оформят букет. Нарцисите винаги стоят с гордо вдигната глава. Може да добавите и свежа зеленина или пък няколко цъфнали клончета от вишна.

Букети от форзиция – жълти, слънчеви и непретенциозни – ще ви карат да се усмихвате дълго време.

Всъщност на мен ми е лесно да давам такива съвети, защото си имам моя си посадена форзиция и мога да си късам когато и колкото си искам. Не ме тълкувайте погрешно да обезобразявате форзициите в парка, защото какво ще стане, ако всеки, който е прочел тази статия си накъса по един голям букет? Затова преди време предложих – посадете си ваш храст някъде наоколо, където откриете поне няколко квадратни метра без бетон, тогава може да си берете колкото и когато си поискате. Същото важи и за всички други храсти. Ужасно много се дразня, когато разни хора берат люляци и цветя от парковете и градинките и не стига, че осакатяват храстите, ами и имат наглостта и да ги продават после.

Свързани статии

Как да аранжираме букети?

Вазата не трябва да е по-висока от половината от дължината на стръковете. Така цветовете са по-свободни и сами намират своето място.

За красив букет няма нужда от много цветя – няколко цветове, няколко клончета са достатъчни. Иначе има опасност букетът да изглежда претъпкан и да не изпъква красотата на отделните цветя.

Снимка: Gettyimages.com

Букетът трябва да бъде съобразен с мястото.

Ако е на масата за хранене, то е добре да е по-нисък и в по „разлат“ съд, за да не пречи на седящите около масата. Цветята може да са аранжирани в ниски купи.

Ако букетът е на маса до прозорец или стена, то тогава може да е в по-висока ваза. Тогава може да сложите цветя с по-дълги дръжки, по-едри цветове и повече зеленина.

Знаете, най-високи цветя може да сложите в големи вази, поставени на пода – например перуники.

Цветя до огледалото е изключително красиво и би удвоило свежестта и багрите.

Може да направите букет в един цвят – жълти нарциси или пък да комбинирате няколко различни багри. Да оформите букет в една цветова гама – примерно розова, червена, жълта.

Специфичното е, че някои цветя не могат да се комбинират с други в един и същи букет, понеже изпускат специфични летливи вещества и така вредят на останалите цветя.

Старайте се розите, карамфилите, момините сълзи, лилиумите да не ги комбинирате с други цветя.

Както знаете някои цветя не бива да се поставят в спални – най-популярното цвете със забрана е лилиумът.

Когато аранжирате букет във ваза трябва да сменяте водата често, за да не загниват дръжките.

Някои поставят захар във водата, за да останат цветовете по-дълго свежи. От друга страна обаче захарта благоприятства развитието на бактерии и за да не става жабуняк, капнете и няколко капки оцет, за да неутрализирате появата им.

Коментирай