За дома

Бабиното мушкато – най-лесно за отглеждане

Мушкатото гони мухите

21.06.2013г. / 09 20ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Има ли някой от вас, който хем да обича цветята, хем никога да не е отглеждал мушкато. Едва ли? Мушкатото се предава едва ли не по наследство. Получаваш къща на село от баба и дядо и тя си върви с котките, кучетата, старите орехови дървета и поне една саксия с мушкато. Знаете, че на всяка българска сватба част от ритуала е булката да ритне едно менче, в което има съцветия мушкато. Ако от менчето изскочи бяло цвете – първото дете ще е момиче, ако е червено – момче.

Свързани статии

Струва ми се, че мушкатото е най-българското цвете и е събрало миризмите и цветовете на родовата традиция.

Родината на мушкатото е Южна Африка, а латинското наименование (pelargos) — „щъркел“ идва от това, че съцветието прилича на глава, а дръжката на човка. Може би трябва да имаш въображение, за да го откриеш, но това е положението.

Българското му име е наистина доста простичко – идва от мушкане, защото просто трябва да откъснеш клонче и да го мушнеш в почвата и то само се прихваща. Което доказва и колко лесно се гледа и защо е толкова популярно. Разбира се, това ни окуражава да опитаме и ние.

Представлява многогодишно малко храстче с мъхести, месести листа с бъбрековидна форма. Цветовете са на съцветие и са обагрени наистина във всевъзможни цветове – като започнем от бяло, розово, лилаво, яркочервено, та стигнем през всички нюанси до карминеното. Има с преливащи се цветове, с пъстри листа, висящи, стърчащи... Селектирани са толкова много видове и хибриди, че свят да ти се завие. Наброяват над 400 и се разделят в няколко основни групи. За нас любителите е важно да знаем, че и сакъзчетата, познати като Ампелни – Pelargonium peltatum са всъщност един от видовете мушкато.

Хората ги избират най-вече за това, че цъфтят през цялото лято. Насаждайки ги на балкона си ще имате губер от цветове от май до октомври.

По-голямата част от видовете са топлолюбиви и слънцеустойчиви. Може да ги насадите директно в градината, но е най-добре в саксия, защото така или иначе зимата трябва да ги приберете. Ако ги насадите в саксии или сандъчета, есента само ги изчиствате и приготвяте за зимен сън. Трябва да съблюдавате само температурата в стаята, в която ги държите през зимата да не става минусова и да измръзнат.

Тогава е моментът да подрежете, окастрите растенията и да си набавите резници за ново разсаждане. Скоро ще имате и за подаряване. Това е най-лесният начин за размножаване. Знаете българското поверие че цвете се хваща най-добре като го откраднеш – просто феноменално за българската народопсихология. Няма да го коментирам. Когато се къса мушкато трябва да се гледа да е няколко милиметра под коляното, това са леко удебелени места по стъблото. Оставят се да позасъхнат за няколко часа и могат веднага да се насадят в почва примесена с пясък.

Поливат се обилно в периода на растеж и цъфтеж, но почвата трябва да е добре дренирана, за да не задържа вода и да се стигне до загниване.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай