За дома

Да почистим упоритата мръсотия в дома!

Надхитрете загорялата фурна!

20.01.2014г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Може би не всеки ден, но има моменти, в които натрупаната мръсотия ви отнема не само много време, но и изключително много труд и усилия. Някои трикове ще ви помогнат по-лесно да се справите със загорялото по печката или упорития котлен камък и следи от сапун по ваната.

Засъхнала мръсотия по печката от изкипяла тенджера

Това е едно от най-неприятните неща, които се случват в кухнята. Трудоемко е за почистване, а и невинаги ви се занимава с това. Все изпускате момента на кипенето, понеже правите още 100 неща в кухнята.

Съвет – оставете печката да изстине. Изсипете равномерно малко от гела за измиване на чинии (ако имате препарат за миялна машина още по-добре), поръсете с малко вода и изчакайте 15 минути да подейства. След това избършете. Става по-лесно, отколкото незабавно да се захванете да търкате с тел или гъба.

Плотове, покрити с мазнина

Ако сте запален готвач това е почти задължително! Използвайте винен оцет. Полейте замърсените повърхности с него и почакайте няколко минути. Напръскайте малко от него и по парцала и забършете плотовете. Избягвайте да го използвате при повърхности с цепнатини. Най-добре е да употребявате микрофибърна кърпа, тя поема мръсотията много по-лесно.

Натрупвания от сапун върху ваната или плочките

Свързани статии

Ето една ефикасна домашна рецепта за почистване, която ще ви стане най-добър приятел в почистването на банята. Смесете ½ чаша лимонов сок, ½ чаша винен оцет, ½ чаша вода и ½ чаша сода за хляб. Разбъркайте добре и с помощта на микрофибърната кърпа избършете замърсената повърхност.

Замърсени щори

Това е най-досадната работа на света! Почистването на щорите една по една може да ви изкара извън нерви! Използвайте кърпа, навлажнена съвсем леко, затворете щорите и избършете от горе до долу по цялата повърхност. Повторете това и от обратната им страна. Ако някъде е останала мръсотия ще е по-лесно да я премахнете.

Запрашени полилеи

Ако си мислите, че са толкова високо, че никой не ги забелязва, може и да сте прави. Но прахта, която се сипе от там, когато проветрявате, вреди на здравето ви. Затова ежемесечно прахосмукайте без приставката за килими. Ако полилеят ви е от плат можете да използвате лепкавите четки за обиране на власинки от палта. Вършат чудесна работа.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )
znaia , tova e dosta gadno kato problem , ne biva da se dopuska prosto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар