За дома

Места в дома, които рядко почистваме, а трябва!

Обръщайте внимание на най-често използваните вещи и мебели в дома

02.01.2014г. / 11 20ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Сигурни ли сте, че домът ви е чист? Дори да сте дали всичко от себе си, за да заблести семейното ви гнездо, дори видимо никъде да няма и прашинка, има някои местенца, които предразполагат към задържане на бактерии. За да предотвратите опасността от натрупване на болестотворни микроорганизми, вижте на кои кътчета в дома си да наблегнете при следващото чистене!

Миялната машина е един от водещите уреди по задръжка на бактерии. Остатъците от препарат, мазнината от съдовете, малките парченца храна, които полепват по ъглите на машината, могат да се превърнат в гнездо на микроби и плесени, които да предизвикат сериозни здравословни проблеми. Постарайте се поне веднъж седмично да почиствате добре вътрешността на миялната машина. Имайте предвид фугите и цепнатините във вътрешността.

Ако не ви е хрумвало, че мръсотия може да се задържи по дръжките на вратите и ключовете за осветлението – изненада! Това са едни от най-мръсните предмети в дома. Човек рядко се сеща да почисти там и именно заради това те изобилстват от бактерии. Включете ги в списъка си със задължителните места за почистване и редовно ги забърсвайте с дезинфектант. Така ще предотвратите разпространяването на микроби по други предмети и мебели в дома ви и най-вече ще предпазите семейството ви от неволното им поглъщане чрез мръсните ръце.

Хладилникът е средище на множество бактерии. Това е така, защото в него, разбира се, непрестанно има храна, а и хладилникът не се почиства всяка седмица, по обясними причини. Размразяването понякога може да става през няколко месеца. Този факт усложнява поддържането му достатъчно чист.

Добре е да внимавате да не задържате храна прекалено дълго в хладилника, особено важно е да не позволявате тя да стои развалена вътре. Когато го размразявате, гледайте да го почистите със специален препарат за хладилници. Така ще сте сигурни, че дезинфекцията е по-силна и за по-продължително време.

Кухненската мивка е най-ползваната мивка в цялото жилище. Изследванията показват, че в нея се задържат бактерии от вида ешерихия коли, дори повече, отколкото в тоалетната! Бактериите обичат влажната и топла среда, а хранителните частици от мръсните съдове допринасят за размножаването им. Особено около и вътре в канала е най-голямото средище на болестотворни микроорганизми. Почиствайте мивката ежедневно с дезинфектант, предназначен за кухненско оборудване.

Свързани статии

Компютърната клавиатура, както и мобилният телефон са двете технически пособия в нашето ежедневие, които със сигурност се докосват най-много през деня. И поради тази причина са и особено силно замърсени. Децата пипат компютъра непрекъснато, играят си с телефона ви. Изследванията отново показват, че сравнени с тоалетната чиния, компютърът и телефонът са по-мръсни и е нужна внимателна грижа от ваша страна за периодичното им почистване.

Кошът за боклук също е „свърталище“ на микроби и бацили. Ясно е защо. Освен, че е нужна месечна поддръжка на хигиената на коша, е необходимо ежеседмично да почиствате капака на кофата. По него се задържат бактерии и плесени, а и капакът способства за разпространението им, тъй като се докосва най-често при изхвърлянето на отпадъците. Ако имате кошче за боклук на кухненския плот в близост до мивката, храната на плота или сушилника за съдове, е добре да го почиствате дори по-често.

Дистанционното управление е типичен пример за бактерийна бомба във вашия хол. Отново един от най-докосваните предмети в дома. Хората го докосват, когато се хранят, когато кихат, когато си бършат носа. Проучване показва, че огромна част от тези уреди са дали положителна проба при тестване за различни вируси. Добре е да ги почиствате редовно с дезинфекцираща кърпа или спирт.

Коментирай