За дома

8 храни, които котката ви не трябва да консумира

За тях има специално създадени храни, пастети и лакомства, които са богати на витамини и протеини

06.02.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато си взимате котка за домашен любимец, трябва да й осигурите не само удобно легло, редовно ресане на козината (ако е персийка например), играчки и всичко останало, от което се нуждае. Храната, която ще консумира е от съществено значение за нейното здраве.

Котките не бива да се хранят с това, което ние консумираме или с кучешки храни. За тях има специално създадени храни, пастети и лакомства, които са богати на витамини и протеини и отговарят на нуждите им. Вижте малка част от храните, които котките не бива да ядат.

Черен дроб

Когато е термично обработен и котката хапва от него по-рядко и в малки количества няма опасност. Но ако често котката ви се храни с него, може да получи отравяне с витамин А. Това е сериозно състояние, което може да засегне костите на вашата котка.

Мляко и млечни продукти

В зоомагазините се предлага специално мляко за котки. Ако давате на малко котенце от млякото, което консумирате вие, това не може да му навреди, докато храносмилателната система при възрастните котки не може успешно да обработва млякото. Това може да доведе до диария и до други неразположения.

Кокали

Кокалите не се препоръчват като храна за котките. Те могат да предизвикат задавяне и дори перфорация на червата, независимо дали са пилешки или други. Освен това твърдостта на кокалите може да предизвика и фрактури по зъбите на котката.

Сурова риба

Сушито обикновено е безопасно за хората, тъй като се консумира с уасаби, който убива бактериите от рибата, която не е термично обработена. Но когато котките консумират сурова риба, това може да доведе до стомашни смущения. В суровата риба се съдържа ензим, наречен тиаминаза, който при котките може да предизвика и неврологични проблеми.

Лук и чесън

Смята се, че мъркащите писани са два пъти по-податливи от кучетата на токсичните за тях компоненти, които се съдържат в лука и чесъна. Те могат да увредят червените кръвни клетки, защото котките не метаболизират тези съединения.

Свързани статии

Алкохол

Бира, вино, храни съдържащи алкохол, концентриран алкохол... Това са напитки, които вредят не само на здравето на човек, но и на котката. Около 10 мл уиски са достатъчни, за да изпадне възрастна котка в кома.

Шоколад

Може би ви се струва странно, но не само кучетата, но и много котки харесват шоколад. Шоколадът обаче е забранена за котките храна, защото в него се съдържа токсичен за животното агент наречен теобромин, приемането на който може да доведе до нарушение на сърдечния ритъм, тремор, гърчове и смърт.

Тестени храни, меки захарни бонбони, както и някои диетични храни

Някои от тези храни са подсладени с Xylitol. Това може да доведе до увеличаване на инсулина на котката или до чернодробна недостатъчност. Първоначалните симптоми включват повръщане, сънливост и загуба на координация.

Коментирай
4 rate up comment 2 rate down comment
кведйхседлкцн ( преди 10 години )
много неща не трябва да яде,ми гладна ли да седи?То и котешките храни са вредни ,а какво остава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
То пък коя ли котка ще се съгласи да яде чесън? Да познавате такава? Аз не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар