За дома

Няколко техники за пъстри яйца

22.04.2009г. / 16 55ч.
Аз жената
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Великден е християнски и български народен празник, свързан с представата за Христовото Възкресение. Празникът е с неопределена дата, от Източното Православие се чества в неделята след първото пролетно пълнолуние (може да бъде от 4 април до 8 май). Подготовката за празника започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна.

Великденските яйца: Не е известно откога за първи път са започнали да се боядисват яйца. Има исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали началото на живота.

Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицетворява гробницата на Христос и камъка, който е отместен. По-късно асоциацията се променя заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено – кръвта на Христос.

Български обичаи:

В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък, като броя им зависи от членовете на семейството и от броя на кокошките. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена, която прави с него, докато е още топло и прясно боядисано, кръстен знак на челата на децата. След този ритуал боядисването поемат младите жени в къщата.

До появата на изкуствени оцветители са се използвали отвари от билки, ядки и др. С отвара от риган се получавала червена багра, със смрадлика – оранжева, зелено – с коприва, жълто – с орехи и кори от ябълка или отвара от стар кромид лук.

Винаги, когато се боядисвали яйца, се приготвяла и отделна кошничка и за кумовете. Яйце се дарявало и на всеки гост, прекрачил прага. За допълнителна украса се ползвали отпечатъците на листенца от магданоз или фигурки, нарисувани с восък или с цветни моливи. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането (борак), ще е най-здрав през годината.

Още през 18 век започва производството на шоколадови яйца. Дървените са известни отдавна, а през 60-те години на 20 век вече се продават и пластмасови. Изключителни със своята красота и блясък са декоративните яйца на Петер Карл Фаберже, изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Нашето семейство използва много техники при боядисването на яйца за Великден – с восък, зехтин, мъниста, оцветен ориз, кристали, листенца, брокатено лепило, картинки, тези новите картинки, които се залепят чрез потапяне в гореща вода, стипца и много много други, а ето как се прилагат някои от тях:
– С листенца

Използват се листенца от треви или дребни цветя и храсти – може и повече от едно листо за едно яйце. Прилепват се старателно за още топло свареното яйце, завива се в тънка материя /най-успешно от чорапогащи/ и се завързва стегнато, След това се потапя в желания цвят боя. Ако последователно се потопи в няколко цвята, става истинско произведение на изкуството. Моята баба винаги капва във боята по една капка олио, и тогава ако същото се редува потапянето в различните цветове, получаваш интересни комбинации.

– С олио, стипца, туткал, восък и люспи от лук


– малко олио, налято в паничките с боята, дава причудливи шарки на яйцето, то може да се потопи последователно в няколко бои, в които предварително също е налята мазнина.
– ако в боята се прибави парче стипца, яйцата се покриват със скреж или слана.
Те, обаче, не трябва да се мажат с мазнина след боядисването.
– в разтопен, малко рядък туткал, се потапят десетте пръста на ръцете, след това последователно се топкат в различните бои.
– върху топли, току-що сварени яйца, се правят рисунки с восък. Аз лично използвам български народни мотиви в няколко цвята. След всяко използване на рисунка с парафин се потапя в различна боя – започвам от жълта.
– шепа люспи от стар лук се накълцват с нож – като фиде, поръсват се върху стар чорап и върху тях се слага суровото яйце. Завързва се добре и се пуща в съд и се вари. След това не се изважда от чорапа, а заедно с него се поставя в боята.


– С винена киселина


Яйцата се варят във винена киселина/купува се от аптеката/.
От нея те стават грапави и сякаш поръсени с кристалчета.
След това се боядисват какъвто цвят искате.
Най-красиви стават, когато върху памук се накапят различни цветове и с този памук се увие яйцето. Постоява около 5-6 мин.


– С кристали, рисунки с игла и листа

І-ви вариант
Яйцата се сваряват заедно с кристалите.
На памук, достатъчен да се обвие яйцето се накапват от всички бои и се завива яйцето. След 2-3 мин. е готово, оцветено в пъстри багри и прибляскващо от кристалите.
ІІ-ри вариант
Яйцата се боядисват с по-плътни и силни цветове и с шило или игла върху тях се рисува.
ІІІ-вариант
Върху яйцето се слага листо от тревичка (детелина, хризантема и др.) завива се с парче от стар чорапогащник, завързва се и се потапя в боята. След боядисването се развива и гланцира.
Вместо листо, може да се сложат и изрязани от хартия фигури.

– С обелки от стар лук

Върху суровите яйца се нареждат обелки от стар кромид лук, подредени в различни посоки, увиват се с марля, завързват се с конец и се варят по няколко в отделните бои десет минути.
Изваждат се от боята, отстраняват се обелките внимателно и след като изстинат се намазват с малко олио.


– С восък


Със специално приспособление за рисуване върху яйца, което работи с восък, рисуваме старовремски инициали.
След което сваряваме яйцата и когато се сварят, ги боядисваме и восъкът пада от яйцето, но остават красивите шарки, които правят яйцето най-оригинално от всички!


– С памук

По няколко начина боядисваме яйцата, но най-шарени ги правим, като вземем топка памук, разстиламе я и слагаме по лъжица от всяка боя върху памука да се напои добре. Загръщаме яйцето и оставяме да постои повечко от нормалното боядисване. Така стават с много преливащи цветове. Накрая излъскваме с олио.

Аз лично най-харесвам този метод с памук и този с хартия:

Изрязвам от хартия (от белите полета на вестниците кръстче, гълъбче, цвете, пеперуда и т. н.), леко ги намокрям и ги лепвам върху свареното яйце.
обвързвам ги в парче от дамски чорапогащник и ги пускам в съответния цвят, понякога, когато сваля картинката ги пускам в още един подходящ цвят. Прилагам и снимки от получени чрез този метод великденски яйца.


На всички пожелавам ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!:)

* * *

Всичко за Великден на едно място

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
d.zaharieva ( преди 9 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
dani ( преди 11 години )
mnogo dobri saveti ama as imam edin vapros kolko vinena kisilina se slaga vav vodata kadeto se varjt jizata za boidisvane.i kolko dalgo se varjt danesa mnogo tvardo svareni,mersi i 6tese radvam mnogo na va6ijt otgovor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Тана ( преди 11 години )
Благодаря за споделените идеи и щастливи празници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
лили ( преди 11 години )
0 rate up comment 1 rate down comment
От редакцията ( преди 11 години )
Димитринка, здравейте, благодарим за коментара. Ето това, за което пишете:Великият ден на ВеликденВсичко за Великден на az-deteto.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Dimitrinka Taneva-Sc ( преди 11 години )
Molia postavete po-veche idei i snimki.napravete i za dezata da risuvat po INTERNET, ozvetiavane na iaiza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар