За дома

Полезни употреби на краставицата в дома

Освен суперполезна храна и ефикасно средство за козметични процедури, краставицата е и помощник в дома

06.06.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Краставиците са много лесни за отглеждане, вкусни и определено полезни в козметиката. Но знаете ли, че могат да се използват много успешно и в дома? Хрумвало ли ви е, че предотвратяват махмурлук или че почистват кухненската мивка? Ако не, вижте сами по колко различни и полезни начина можете да използвате краставицата във вашия дом!

Известно е, че краставицата е много, много полезна заради веществата, които съдържа. Тя е много богата на витамини от групата В, фолиева киселина, витамин С, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк. Изобщо, задължително е да я включвате по-често в менюто си.

При умора

Ако се чувствате уморени и отпаднали следобед, вместо да се наливате с трета чаша кафе, изяжте една краставица. Тя е добър източник на витамини и въглехидрати, които ще ви осигурят нужната енергия за кратко време. Освен това ще хидратира тялото ви подобаващо, тъй като съдържа големи количества вода.

Почиства стъклени повърхности

Ако ви е писнало да бършете огледалото в банята след душ, просто го намажете с краставица. Ще видите колко добре се премахва мъглявината по огледалото, а освен това се предотвратява повторното й появяване до края на вашето къпане.

Срещу вредители

Ако в градината ви охлювите и другите пълзящи насекоми и вредители са се превърнали в напаст, разхвърляйте резени краставица навсякъде. Съединенията в краставицата отделят неоткриваем аромат за хората, който обаче е непоносим за охлювите и те стремително бягат от него.

Свързани статии

При махмурлук

Краставиците помагат за предотвратяване и бързо отшумяване на махмурлука. Вместо да пиете кафе и енергийни напитки, които освен това са и вредни, изяжте една краставица. Този метод се използва в продължение на векове.

Почистване на смесители и мивки

Краставицата е едно „зелено“ и природосъобразно средство за почистване на мивките и смесителите у дома от наслагванията, причинени от сапунени остатъци, водни капки и котлен камък.

Разтъркайте парче краставица върху засегнатите повърхности и ще се учудите колко добре полира и връща блясъка този прекрасен зеленчук.

Неутрализира лошия дъх

Не е нужно да се тъпчете с вредните ментови бонбони и дъвки, които са пълни с изкуствени подсладители и оцветители, а и предизвикват киселини в стомаха. Достатъчно е да хапнете малко сурова краставица и лошият дъх е минало!

Коментирай