За дома

Домашен „чай за наторяване“

Как да си приготвите чудната течност за цветята ви?

19.06.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем колко важно е да се торят растенията, за да растат бързо и буйно. Стайните растения са особено затруднени в бързото израстване, тъй като невинаги саксиите са им достатъчно обширни, невинаги светлината е идеална и невинаги имате възможността да ги пресаждате и торите периодично.

Но има метод, който ще помогне на домашните ви растения и цветя да избуят по-бързо и да бъдат подхранени. Този метод се нарича „чай за наторяване“. Този така наречен чай се приготвя у дома и не изисква абсолютно никакво специално закупуване на консумативи!

Какво ви е нужно?

Необходим ви е един голям, старателно изчистен буркан, в който да налеете чиста вода. В тази чиста вода ще добавяте компонентите на „чая“, които е добре да престоят по-дълго – колкото по-дълго, толкова по-добре. Така „чаят“ ще е достатъчно наситен с хранителни вещества за почвата в саксиите ви.

Добре е бурканът да бъде поставен далече от пряка слънчева светлина. Също така не трябва да се съхранява на прекалено топло място, до фурната, например.

Всеки път, когато използвате яйце, слагайте черупките вътре в буркана. Когато черупките станат прекалено много, просто ги намачкайте с лъжица, за да слегнат. След като сте поставили няколко черупки в буркана, разклащайте малко и оставете да се утаи.

Свързани статии

Всеки път, щом си правите кафе, изхвърляйте утайката от него в буркана. Разклащайте и пак оставете да се утаи.

Яйчените черупки и кафето имат изключително полезни хранителни вещества, които ще наситят водата в буркана и тя ще се превърне в чудесен природосъобразен тор за вашите растения!

Винаги, след като добавяте нов компонент към „чая“, оставяйте буркана на слънце, за да поеме от слънчевата светлина.

Забележка: Не оставяйте прекалено дълго на слънце, за да не позеленее водата. Веднъж хванала плесени, става негодна за употреба. Затова е добре да разклащате по 1-2 пъти на ден. След това прибирайте на тъмно.

Оставете „чая за наторяване“ да престои около една седмица и прецедете съдържанието. Полейте растенията си с него и ще се убедите колко бързо растат и как буйно се разлистват!

Коментирай
Свободно време