За дома

Как да почистим трудни за почистване уреди?

Кухненските уреди понякога изискват остроумно почистване

17.05.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кухненските уреди са трудни за почистване. Често дори не осъзнаваме колко бактерии и микроорганизми задържат те. Почистваме повърхностите около тях, шкафовете и пода, но не обръщаме внимание на уредите, които всъщност приготвят храната ни.

Ето как лесно и ефективно да почистите някои от най-често употребяваните кухненски пособия!

Блендерът се чисти сам

Хубавото на блендерите е, че те могат да се почистват много добре и сами. Необходимо е само да изсипете в каната гореща вода веднага след като сте го използвали, да капнете няколко капки препарат за съдове и да натиснете бутона.

Силата на ножчетата му ще завихри почистващия коктейл и той ще почисти всичко вместо вас.

Кафеварката се почиства с оцет

В кафемашините за шварц кафе се задържат много бактерии. Рядко се сещаме да почистим контейнерите им за вода, защото смятаме, че едва ли са се замърсили толкова. Това не е така. Водната среда, особено подгряващата се, е идеално свърталище за болестотворните микроорганизми.

Подвижните части на кафемашината могат да бъдат измити на ръка или в миялна машина. Но тръбичките и каналчетата, по които текат водата и кафето, няма как да бъдат почистени.

За целта използвайте оцет. Той ще неутрализира бактериите, насъбрали се в труднодостъпните места.

Изсипете оцет и вода на равни части в контейнера и пуснете машината. Нека се завърти с един пълен цикъл. След това премахнете оцета като пуснете цикъл само с чиста вода. Ако е необходимо пуснете втори цикъл.

Тостерът също трябва да се почиства

Не разчитайте, че високата температура при работа на тостера е достатъчна за премахване на бактериите. В чинийката отдолу се задържат множество трохи, които са развъдна среда за микроорганизми.

Не забравяйте да вадите чинийката от време на време, да я изтръсквате добре и след това да я миете с топла вода и препарат. Ако тостерът няма чинийка е добре да обръщате уреда надолу и да изтръсквате старателно остатъците от хляб.

Свързани статии

Измийте котлоните с вода и сода за хляб

От содата и водата се прави чудесна паста за почистване на силно замърсени кухненски повърхности, каквито са котлоните на печката.

Ако имате газови котлони, преди почистването внимателно отпушете газовите горелки с карфица или разгънат кламер. Така ще премахнете наслоилите се изгорели частици. След това накиснете котлоните обилно с пастата от вода и сода. Оставете да подейства и почистете с мека кърпа. Накрая изплакнете обилно.

Снимки: iStock

Коментирай