За дома

Методи за прогонване на комарите от градината

Какво да промените, за да не се задържат комари

03.07.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Комарите са истинска напаст. През лятото, когато даваме мило и драго да поседим навън в градината, те могат наистина да съсипят приятното ни прекарване.

Ако ви е направило впечатление, че в градината ви са се навъдили повече комари от обикновено, вероятно трябва да промените някои неща. Ето какво можете да промените и да направите, за да прогоните комарите или за да направите броя им по-малък!

Изхвърлете всички стари гуми от двора – не само автомобилните, но и стари гумени пособия, които вече не ползвате, а и които са прекалено остарели и с развалена структура. Струпването на стари гуми и гумени изделия привлича комарите.

Ако имате басейн или някакви бидони, корита и други големи съдове за вода, уверете се, че са добре почистени от листа, мухъл, боклуци и дървени отпадъци. Комарите много обичат да се струпват над подобни заблатени места със застояли във водата отпадъци. Винаги покривайте с брезент или капак, за да предотвратите снасянето на яйца по тези места.

Поправете спуканите маркучи и водни кранове. Комарите снасят яйца и там.

Подменяйте подложките на саксиите с цветята, така че да не се образуват гниещи маси. Много често комарите се събират около подобни места в градината. Ако саксиите са близо и до вас, не се чудете защо комарите ви нападат постоянно.

Отстранете сухите пънове и гнилите дървета. В тях също могат да се открият гнезда на комари, които да ви причинят неприятности.

Поддържайте тревата ниска. Не допускайте прекаленото ѝ порастване, защото комарите се крият именно там, за да се предпазват от слънцето през деня.

Бъдете внимателни с препаратите против комари. Някои от тях могат да предизвикат алергични реакции, въпреки че са предназначени за употреба извън затворени пространства.

Свързани статии

Ако имате лодки (спортни или рибарски), обръщайте ги след всяко ползване, така че да могат да изсъхнат добре. Ако не правите това в тях ще се задържа вода, плесени и мухъл.

Обличайте се добре. Това е един от най-добрите начини да си осигурите предпазване от ухапвания.

Включете и съседите си в борбата. Поговорете с тях и измислете общ план за прогонването на комарите. Ако само вие спазвате тези съвети комарите вероятно ще намерят начин да населят района около вас и в крайна сметка отново да ви досаждат.

Важно е всички съседи да участват в борбата, за да бъде тя ефективна.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време