За дома

Мурая – нежна бяла красота в дома

Как да отглеждаме мураята

23.02.2017г. / 09 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мураята е много красиво, вечнозелено храстовидно растение, което може да се отглежда както в градина, така и в домашни условия.

Родината на мураята са тропическите райони на Азия. Мураята е интересна на външен вид, с красиви, винаги снежнобели цветове с изключително силен и нежен аромат, мъхести и едновременно с това кожести светлозелени листенца и нежни изваяни клонки.

Растението дава и плодове, като любопитно е, че може да са налице едновременно цветове и малки плодчета, които освен това са и ядливи и то много полезни.

Местоположение и светлина

Мураята се нуждае от много добре осветено място, което обаче да е защитено от пряка слънчева светлина и течение. Ако бъде изложена на продължителна пряка светлина, мураята губи листата си.

Подходящи са източното и западното изложение.

Температура

Оптималната температура за мураята е умерената от порядъка на 20-25 градуса. През зимата градусите в никакъв случай не трябва да падат под 15.

Почва

Подходящата почва за мураята трябва да съдържа повече обикновена градинска пръст и по малки части торф, листовка и пясък. Това я прави едновременно богата и пропусклива.

Поливане

И тъй като мураята не обича прекалено влажната почва, тя трябва да е добре дренирана. Не поливайте мураята прекалено обилно, защото ще загние. Умереното поливане е препоръчително за нея.

Влажност

Тъй като е тропическо растение, мураята се нуждае повече от висока влажност, отколкото от обилно поливане. Пулверизирайте листата редовно (без цветовете) или осигурете водни пари под саксията, които растението да поема.

Свързани статии

Наторяване

Препоръчително е да наторявате мураята веднъж в седмицата. Подходящи са минералните разтвори за листни и декоративни растения.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез семена и резници. Резниците се взимат през ранна пролет. Клонките трябва да са по-твърди. Поставят се в буркан с вода или с готов субстрат с добра влагопропускливост. След като пуснат коренчета се засаждат.

Семената се засяват веднага след като са събрани от плодчетата на растението. Добре е да ги засадите в плитки съдове с повече пясък. След като пораснат достатъчно, младите растения се пресаждат в постоянни саксии с пръст.

Снимки: iStock

Коментирай