За дома

Фаукария – красиво цъфтящ сукулент

Как да отглеждаме фаукарията?

08.03.2017г. / 12 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сукулентните растения са наистина впечатляващи. Едно такова красиво растение с интересни цветове и още по-интересни листа е фаукарията. Нейната родина е Южна Африка, но може да се отглежда спокойно и у нас, защото не е особено претенциозна.

Фаукарията цъфти в предимно едри жълти цветове в различни нюанси, но и в бяло. Листата ѝ са дебели като на повечето сукуленти, обагрени със светли точки, а на върха на единия ръб имат множество гребенести зъбчета.

Те правят фаукарията да изглежда като растение, което би ви захапало, но не е така.

Местоположение и светлина

Фаукарията има нужда от много светлина през целия ден. Ето защо е важно да я поставите на добре огряно от слънцето място.

Поливане

Важно е да не се полива прекалено много, защото растението задържа вода в листата и корените си. Дренажът на почвата трябва да е много добър, а поливането пестеливо до умерено през лятото и по-оскъдно през зимата.

Влажност на въздуха

Тъй като в природата расте в сухи райони, фаукарията търпи продължителна суша. Не е нужно да ѝ създавате допълнителна влажност. През зимата дори е по-добре да стои на сухо място, защитено от задържане на влага, за да не загние.

Свързани статии

Температура

Най-подходяща за фаукарията температура е умерената. Не се притеснявайте през лятото да изнесете фаукарията на слънце. Тя ще понесе жегите. През зимата пък температурата не трябва да пада под 4-5 градуса.

Пресаждане и размножаване

Най-лесно фаукарията се размножава със семена, но може и чрез резници, засадени през пролетта или лятото.

Пресаждането се прави рядко – на около 3 години в нова, по-широка саксия. Внимавайте да не забравите за добрия дренаж, толкова важен за живота на растението.

Снимки: iStock

Коментирай