Търсенето на подходящо място за живеене, особено когато ситуацията касае апартаментите под наем, може да се окаже сложен, продължителен и труден процес.

За да вземете най-доброто решение и да сте сигурни, че мястото, което наемате, е добра инвестиция, запознайте се с няколко препоръки.

Те ще ви помогнат да се застраховате срещу неприятни изненади в търсенето и наемането на жилище.

* * *

Проверете контактите, има ли достатъчно в апартамента и дали има във всяка стая. Това е изключително важно, ако не искате да имате висящи кабели из целия апартамент. Проверете също дали ще издържат натоварването, което смятате да използвате, когато се нанесете, за да нямате проблем с електрическата инсталация.

* * * 

Проверете дали има свързани интернет и телевизия. Ако няма, попитайте собственика дали може да се свържете към някой доставчик.

* * * 

 Проверете дали има мухъл в апартамента. Мухълът е изключително неприятно явление в дома. Освен че мирише лошо, изглежда грозно, но и е много трудно да се отървете от него. Освен това дишането в стаи с мухъл е много опасно за здравето, най-вече за бебета и малки деца. За мухъл проверете в зоните, където има висока влажност – банята, около прозорците и в кухнята.

* * *

 Помислете за паркирането. Ако имате кола, непременно ще ви трябва място да я паркирате. Ако няма паркинг около кооперацията, огледайте наоколо къде бихте могли да я оставяте. Може да ви изглежда в началото като нещо маловажно, но ако въртите по един час вечер в търсене къде да паркирате, бързо ще се превърне в най-важното нещо.

Погледнете през прозореца и огледайте района. Дали има заведения наблизо, магазини с неонови реклами, които ще навредят на съня ви. Големи булеварди или много оживени улици също могат да навредят на спокойствието ви и да отключат продължително безсъние.

* * *

Ако сте алергични към животинска козина, разпитайте дали преди в апартамента е живяло животно. Това е важно, за да сте информирани и да почистите много прилежно навсякъде, ако са останали косми.

* * *

Проверете вратите и прозорците дали се отварят/затварят лесно и дали се заключват нормално. Това е важно, не само, защото може да се заключите без да искате. Но и ако прозорец е счупен или повреден, ще трябва вие да платите ремонта, без да сте виновни за проблема.

* * *

Направете опис на вещите, които собственикът ще ви остави да ползвате, както и да опишете, ако има повредени предмети. Така ще се застраховате да не ви обвинят, че вие сте ги счупили например.

Проверете дали апартаментът не е пуснат вече за продажба. Понякога собствениците, които търсят купувач за имота си, го отдават под наем, докато намерят подходящ кандидат. Но така може да се окаже, че тъкмо сте се нанесли и вече трябва да се изнасяте. Неприятно, нали?

* * *

Обсъдете заедно с хазяина си какво се случва, ако случайно счупите нещо в апартамента. Как ще се отрази на наема ви, кой плаща и всички подробности около тази тема.

* * *

Уговорете се колко често хазяинът ще наглежда апартамента. Ясно е, че собствениците наглеждат имота си, но понякога прекрачват границата и го правят или много често, или изненадващо, което не е удобно за наемателя. Решете го и дори го добавете като клауза в договора.

* * *

Обърнете внимание на чистотата. Ако имотът, който оглеждате, е много мръсен и неподдържан, не бързайте да подписвате, колкото и да е евтин наемът. Възможно е да има и други нечисти детайли в сделката, обмислете внимателно.