За дома

10 неща, които да изхвърлите от кухнята си веднага

Опасни са за здравето

04.06.2018г. / 12 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори кухнята ви да е идеално почистена и подредена, в нея има предмети и пособия, които застрашават здравето ви. Някои от тях пазим за всеки случай. Други използваме, за да изхвърляме или опаковаме разни неща. Складирането им в кухнята обаче може да се окаже неподозирано вредно.

Кои са предметите и принадлежностите, които е добре да изхвърлите незабавно от кухнята си?

Найлонови торбички

Много от нас държат употребявани торбички в кухненския шкаф с идеята да бъдат използвани вместо торби за боклук. Някои хора използват торбичките за увиване на предмети и хранителни продукти за дълготрайно съхранение.

Кои са едни от най-здравословните кухни?

Изхвърлете тези торбички, особено ако са използвани, защото те са развъдник на бактерии. Освен това найлонът съдържа бифенол А – канцерогенно съединение, намесващо се в ендокринната система.

Издраскани дъски за рязане

Независимо дали дъските са дървени или пластмасови, изхвърлете ги, ако са прекалено надраскани. В цепнатините се размножават бактерии. Тези тесни прорези не могат да бъдат почистени по никакъв начини и е препоръчително поради този факт дъските да се сменят често.

Стара замразена храна

Само защото замразената храна е замразена не означава, че е вечна. Не можете да държите замразени продукти седмици наред.

Менюта за вкъщи, неразопаковани сосове, добавки

Когато поръчваме храна за вкъщи обикновено заедно с нея идват брошури и листовки с намаления при следваща поръчка. Също така невинаги отваряме малките опаковки със сосове и подправки с намерението да ги използваме по-нататък. Изхвърляйте подобни неща, защото те имат кратка трайност. Освен това менютата с намаленията са мръсни, а и не е екологично да ги използвате. Вместо това ги рециклирайте. Винаги можете да се осведомите онлайн за текущите отстъпки.

Контейнери за многократна употреба

Може да е удобно да държите горчицата, кетчупа или готовия ви винегрет за салати в пластмасов съд с дозатор, но това е вредно за здравето. Тези дозатори и тубички с накрайник са развъдник на бактерии, още повече, че изброените сосове обикновено стоят доста дълго в хладилника или на кухненския шкаф.

Най-мръсните места в кухнята ви според учените

Надраскани съдове

Съдовете за готвене с незалепващо покритие са най-опасни. Когато тяхното покритие се издраска, то попада в хранителните продукти. Тези покрития са канцерогенни и не е препоръчително да се използват в домакинството. Дори да е по-неудобно за миене след това, използвайте съдове без никакви тефлонови покрития.

Свързани статии

Стари подправки

Имате подправки в шкафа си, които не използвате често? Изхвърляйте ги през 3-4 седмици. В тях се развъждат ларви на насекоми. Освен това вкусовите и ароматните им качества се нарушават при продължителен престой в шкафа.

Стари препарати за чистене

Всяко домакинство има поне един такъв флакон с препарат, който стои в шкафа с месеци, без да се използва. Препаратите също имат срок на годност, който изтича след определен период. Той обикновено е между 12 и 18 месеца.

Стари пластмасови кутии за храна

В тях се размножават бактерии и гъбични микроорганизми, които навлизат в храната при употреба.

Пластмасови прибори

Изхвърлете ги, особено ако не са в плътно затварящ се съд, а са изложени на атмосферните условия. По пластмасата полепват бактерии, прахови частици, които са потенциално опасни за здравето.

Коментирай
Здраве и красота