За дома

Неща, които да не изхвърляте от вкъщи

Хубаво е да прочиствате дома от бъркотията, но за някои предмети трябва да се помисли

11.04.2018г. / 15 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетното почистване е важно. Препоръчително е всяко домакинство да се отървава периодично от ненужните вещи, които само събират прах, а не се използват.

Много хора обаче правят грешката да изхвърлят предмети, вещи и пособия без да се замислят. Някои носят сантиментална стойност, други крият опасност за вашите лични данни или опазването на околната среда.

Уверете се, че сте помислили добре преди да изхвърлите някои от следните неща:

Какво никога не трябва да изхвърляме в канала? (галерия) 

Снимки

Колкото и да сте намразили или да сте се разочаровали от някои персони, които са на старите ви снимки, не ги изхвърляйте. Това е вашият живот. По-късно може да съжалявате. А някои хора изхвърлят и стари семейни снимки, които смятат за прекалено вехти. Фотографиите носят особена романтична и сантиментална мощ, която винаги ще ви залива, когато ги погледнете след години.

Кухненски консумативи

Вместо да изхвърляте кухненските си пособия, които използвате веднъж или два пъти в годината, защото смятате, че не са ви нужни, сортирайте ги и ги прибирайте в кутия в килера. Така няма да заемат използваема площ, няма да ви дразнят и няма да ви предизвикват да ги изхвърляте в пристъп на нервност.

Вместо да купувате кухненски пособия всеки път, когато ви потрябват, не ги изхвърляйте, а ги складирайте на скрито място.

Семейни реликви 

Много семейства имат традицията да предават вещи със сантиментална стойност от поколение на поколение. Не изхвърляйте подобни ценни предмети, носещи любовта, пренасяща се във фамилията ви, защото те ви съхраняват като личност, която помни корените си.

Дори да ви се струват вехти и ненужни, запазете ги, ще се почувствате по-добре.

Електроника 

Електрониката има определен срок на годност. Тя става неизползваема след време, разваля се, няма необходимите актуални функционалности и заради това хората все по-често сменят морално остарялата си електроника с нова.

Не изхвърляйте това в тоалетната!

Преди да изхвърлите някакъв електронен носител на информация обаче е важно да се уверите, че на него няма нещо ценно като снимки, лична информация. Не знаете в чии ръце би попаднал, ако го оставите до контейнера за боклук.

Свързани статии

Документи

Много внимавайте, когато изхвърляте документи, дори фактури и сметки за потребление. На тях има лична информация, която би могла да попадне в злонамерени ръце. Когато изхвърляте стари и ненужни документи, унищожавайте ги. Така ще сте сигурни, че важната информация, която ви касае, ще бъде запазена.

Колекции 

Никога не изхвърляйте стари колекции, които сте събирали преди години или които имате в наследство от ваш близък. Колекциите в много случаи могат да бъдат високо оценени, затова ги запазете и ако толкова не можете да намерите място за тях и не искате да ги запазите, продайте ги на търг или в антикварна къща. Ценителите са готови да платят добра цена.

Вещи от първа необходимост 

Ако става дума за лекарства за спешна помощ, не ги изхвърляйте, само ако са в срок на годност. А за предмети, които биха ви били полезни в случай на бедствена или непредвидена ситуация като фенерче, комплект батерии, консумативи от нехранителен характер, не бързайте с изхвърлянето, защото наистина не знаете кога ще ви бъдат от незаменима полза.

Коментирай