3 бързи рецепти за кексови торти

Направете си лесна кексова торта

17.11.2025г. / 12 30ч.
Мария Василева
3 бързи и лесни рецепти за кексови торти. Снимка: istock

3 бързи и лесни рецепти за кексови торти. Снимка: istock

Ако за първи път попадате на подобни рецепти, трябва да ви кажем, че това всъщност са истински ретро-класики! За да внесете малко разнообразие във вашата „готварска рутина“, вижте какво можете да опитате.

3 бързи и лесни рецепти за кексови торти:

Кексова торта с ванилия и шоколадова глазура

За нея ще ви трябват:

  • 4 яйца
  • 1 чаша захар
  • ½ чаша олио
  • 1 чаша прясно мляко
  • 2½ чаши брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 ванилия
  • щипка сол

За глазурата:

  • 100 г черен шоколад
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. мед

Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете олиото и млякото, след което постепенно сипете брашното, пресято с бакпулвера и ванилията. Изсипете сместа в намазана и набрашнена форма за кекс или кръгла форма с диаметър около 24 см. Печете на 180 градуса за около 35–40 минути, до суха клечка. След като изстине, залейте с глазурата: разтопете шоколада с олиото и меда на водна баня и излейте равномерно отгоре.

* По желание украсете с кокосови стърготини или смлени орехи.

Свързани статии

Лесна кексова торта 

Продукти:

  • 2 пакета бисквити
  • 2 пакета нишесте – ванилия и какао
  • прясно мляко 
  • захар
  • 100 г сладко от къпини
  • 50 г разтопен шоколад

Приготвят се нишестетата по указания на опаковката начин. Във форма за кекс поставете на дъното малко нишесте ванилия, ред бисквити, нишесте какао, пак ред бисквити, слага се малко сладко от къпини и след това пак се редуват нишесте и бисквити. Завършете с какао. Формата се поставя във хладилник и след това се обръща. Декорирайте с разтопен шоколад. 

Свързани статии

Кексова торта с лимон и глазура от пудра захар

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1 чаша захар
  • ½ чаша разтопено масло или олио
  • 1 чаша кисело мляко
  • 2½ чаши брашно
  • 1 бакпулвер
  • Сокът и кората на 1 лимон
  • Щипка сол

За лимоновата глазура:

  • ½ чаша пудра захар
  • 1-2 с. л. лимонов сок

Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете мазнината и киселото мляко. Смесете сухите съставки – брашното, бакпулвера и солта – и ги добавете към течната смес. Прибавете лимоновия сок и настърганата кора, разбъркайте до гладка консистенция. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35 минути. След като изстине напълно, полейте с лимоновата глазура, приготвена като смесите пудрата захар с малко лимонов сок, докато получите гъста смес, която се стича бавно.

Тортата става ароматна, влажна и с приятен свеж вкус, който балансира сладостта перфектно.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай