За дома

10 неща, които да не складирате в мазето

Или на тавана и в гаража

11.08.2018г. / 07 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Във всеки дом има ненужни вещи, които обаче не изхвърляме, а държим поради ред причини – сантименталност, спомени, евентуална употреба някога в бъдещето. Къде най-често складираме тези предмети? В мазето, на тавана или в гаража, разбира се.

Преди да започнете да трупате своите вещи в мазето обаче, трябва да знаете, че не всичко е подходящо за съхранение в подобни помещения.

Да спестим пространство в малката кухня

Кои са предметите, които не трябва да държите в мазето и защо?

Играчки 

Любимите играчки на децата ви вече са излезли от употреба, но ви е жал да ги изхвърлите, защото са свързани с ценни моменти. Складирайте ги обаче на друго място, защото в мазето могат да хванат мухъл, насекоми, ларви и други алергени и потенциални носители на инфекции. Тоест, ако смятате тези играчки да бъдат употребявани отново от бъдещото ви дете или други близки деца, по-добре не ги дръжте там.

Книги 

Сърце не ви дава да изхвърлите старите си книги. Пък и мечтаете някога внуците ви да ги отворят и да прочетат онова, което някога ви е вълнувало. Чудесно, но мястото им не е в мазето. В студени и влажни места като мазето се събират много насекоми, гъгрици и ларви, които увреждат хартията на вашите книги. Ако насекомите не го направят, то мухълът със сигурност ще успее.

Мокети, килими, черги 

Дори да навиете на руло неизползваните килими, те ще станат неизползваеми, ако ги съхранявате задълго в мазето. Те ще абсорбират всички неприятни миризми в непроветривото помещение, ще хванат плесени и мухъл, ще завъдят многократно повече насекоми и акари, отколкото ако биха били в дома ви. Изобщо, ако искате да съсипете постелките си, дръжте ги в мазето.

Дърва за огрев 

Ясно е, че няма как да ги държите в хола си. Най-често използваното място за съхранение на дърва за огрев е мазето. Лошото е обаче, че влагата там може да съсипе голяма част от дървения материал.

Запалими вещи

Газови бутилки, грилове, неизползвана боя, керосинова лампа, както и всякакви други лесно запалими вещества и устройства не е добре да бъдат държани в мазето, далече от вашия контрол.

Дървени мебели 

Както споменахме, дървото абсорбира влага, превръща се в среда за развъждане на насекоми, напуква се и нарушава структурата си, когато е на влажно място. Ето защо дървените мебели също не са подходящ контингент за съхранение в мазето.

Стари дрехи

Ако имате намерение да ги носите, знайте, че не е добре да ги складирате в мазето. Мухълът не се пере, особено от някои видове естествени материи.

Лесна идея за сортиране и спестяване на място

Свързани статии

Електроника 

Касетофони, видеокасетофони, DVD плейъри, телефони, телевизори – всички те се развалят под влиянието на влагата и стават напълно неизползваеми след време.

Важни документи 

Благодарение на влагата мазето е най-лошото място за съхранение на международни паспорти, кръщелни, актове за раждане, свидетелства за граждански брак и други подобни. За предпочитане е да ги държите в дома си в отделна кутия, най-добре метална.

Храни 

Къде ако не в мазето да държите консервите и зимнината си? Не всички обаче са подходящи за складиране там. Уверете се, че консервите ви са наистина добре затворени преди да ги подредите на стелажите в мазето.

Пресни плодове като ябълките, както и картофи за зимата, които са издръжливи за по-дълъг период от време също се съхраняват в подобни помещения. Лошото е, че могат да ги нападнат насекоми, които да ги направят негодни за консумация.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ъ ( преди 5 години )
Е, то какво остана за съхранение в мазето?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Щерю ( преди 5 години )
Ядрени бойни глави и двигатели от атомни подводници също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар