За дома

5 грешки в боядисването на дома, които много хора правят

Как да ги избегнете

10.09.2018г. / 15 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма нищо по-хубаво от освежаването на дома. Това дава настроение и усещане за уют и комфорт.

Най-лесният начин да направите освежаване в дома си е боядисването. Колкото и лесно да изглежда то, могат да се допуснат редица грешки, които впоследствие да помрачат добрата ви идея.

Кои са най-често срещаните грешки в боядисването, които много хора правят?

Използват грешната четка или валяк 

Ако изпитвате затруднения с боядисването, може да се дължи на избора ви на четка или мече за боядисване. В случай, че нанасяте латексова боя върху вашите стени, не използвайте четка или валяк с дълги мъхести косми от естествен материал. Това крие риск от поява на мехурчета по стените, тъй като с тези четки и валяци се нанася твърде много боя.

8 начина да освежите кухнята без да правите основен ремонт

Мъхестите и пухкави четки и валяци вършат по-добра работа при блажна боя.

Оставят хартиената лепенка за отсичане на ръбове прекалено дълго 

Да направите перфектно отсечени ръбове и кантове е истинско удоволствие. Най-лесно става с прилагането на хартиена лепенка. Тя обаче може да ви изиграе лоша шега, ако я държите прекалено дълго. При отстраняването ѝ тя може да повлече част от недобре изсъхналата боя или шпакловката.

Неглижират времето 

Най-добре е да се боядисва в сухо и слънчево време. Така боята изсъхва най-лесно и бързо. Ако е влажно и студено има риск от поява на мехурчета и нагъване на боята.

Домашни препарати за почистване и освежаване

Свързани статии

Забравят важността на основата 

Основата за боядисване или така нареченият грунд е от голямо значение. Той помага на боята да се прихване по-добре, както и да е по-дълготрайна. Грундът предпазва от избледняване на цвета с времето. Особено важен е при боядисване на дърво. Така се предотвратява навлизането на големи количества боя в цепнатините на дървото. Освен това се намалява рискът от поява на балончета и бързо лющене на боята.

Освежаване на застояли дрехи с водка

Използват водноразтворими бои върху хартиени тапети 

В този похват се крие огромен риск от размекване на хартията и свличането ѝ от стената. Освен това могат да се появят мехури и боята да се обели лесно скоро след поставянето ѝ. За да избегнете това, както и да си спестите свалянето на тапетите, нанесете блажна основа. Тя ще спести тези проблеми.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 5 години )
интересна статия. за съжаление, последната от изброените грешки се наблюдава най-често сред хората, които само правят ремонтите на домовете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар