Като всеки електрически уред, пералната машина има срок на експлоатация. Ако уредът не бъде използван по правилен начин, животът му неминуемо се скъсява. Кои са най-често срещаните грешки в ползването на пералнята, които съкращават продължителността на живота ѝ?

Пускате пералня прекалено често

Понякога наистина е трудно да отложите прането на дрехите, особено ако имате малки деца. Пускането на пералня е неизбежно почти всеки ден. Честотата на ползването ѝ неминуемо скъсява продължителността на живота на машината.

Как да перем възглавниците според вида на пълнежа

Не е инсталирана от професионалист

Ако сами сте монтирали пералнята и сте свързали всички маркучи и кабели, има вероятност някъде да сте сгрешили. Неправилното захранване и оттичане на пералнята води до повреди.

Препълвате я

За да не намалите живота на пералнята си винаги следвайте инструкциите за употреба. Ако машината е предназначена за пране на не повече от 5 кг пране трябва да имате предвид, че не е добре да надвишавате това тегло. Съществува сериозен риск от механично износване на лагерите на барабана, което води до неговото откачане при центрофугиране.

Използвате прекалено много препарат

Употребата на по-голямо количество препарат за пране води до отлагането му върху някои части на машината. Това влошава работата ѝ и износва частите.

Перете прекалено пухени тъкани

Мъхестите платове, които отделят твърде много власинки при пране, могат да скъсят живота на пералнята, защото също предизвикват отлагания и задръстване на маркучите и частите на машината.

Още по темата

Не почиствате гнездата за поставяне на препарат

Препоръчително е кошничката или гнездата, в които се поставят различните препарати за пране, избелване и омекотяване да се почистват редовно. Така се избягват отлагания, които увреждат пералнята.

7 неща, които да не перете в пералнята

Не почиствате мъха от филтрите

Във филтрите на пералните машини се събират мъх, конци, влакна, а понякога и по-едри части от дрехи. Редовно почиствайте тези филтри, за да се погрижите пералнята ви да работи добре максимално дълго.

Не вадите нещата от джобовете

Ако слагате в пералнята неща, които могат да я увредят по някакъв начин, това може да окаже вредно влияние върху нейната продължителност на живота. Това важи особено за метални или остри предмети, които я повреждат.