За дома

Помещението, в което не отглеждаме растения, а трябва

Коя е подходящата зеленина за този кът

22.05.2019г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отглеждането на растения и декорирането на дома с тях е любимо занимание на много жени. Обикновено красивите цветя красят всекидневната, терасата, балкона, понякога и спалнята, но много рядко или никога кухнята. В нея все няма място за растения, пък и не се замисляме колко по-уютно и красиво би било, ако добавим малко зеленина и там.

Кухнята е чудесно място за отглеждане на растения, а най-добрият начин да я украсите със зеленина, са билките.

Растенията, които прочистват дома най-добре

Помислете и колко практично би било да отглеждате растенията и цветята си именно в кухнята. Там подът обикновено е покрит с плочки, ламинат или балатум – все настилки, които понасят разливане на вода и които се бършат лесно. Ако преполеете някое от цветята си няма да е проблем просто да попиете водата.

Растенията имат и още една полза, когато са в кухнята – те абсорбират миризмите от готвенето и пречистват въздуха. Намерете им място там, защото те го заслужават!

Кои са най-подходящите билки за отглеждане в кухнята?

Лимонова трева

Лимоновата трева е подходяща за отглеждане в кухнята заради нейния аромат, който дава невероятна свежест на помещението. Тя има и прогонващи свойства спрямо мушиците, които се навъртат в кухнята. Поставете я на пряка слънчева светлина, за да вирее добре. Полива се умерено. Подстригвайте от време на време, за да провокирате нов растеж на билката.

Мащерка

Мащерката притежава великолепен аромат. Неслучайно тя е основна съставка на много различни видове планински меланж от билки за чай. Мащерката е полезна и благоуханна, а и цъфти много красиво. Тя може да ви послужи като прекрасна добавка към ястия с пиле, със зеленчуци. Помага и в прогонването на комарите и мухите от дома.

Босилек

Босилекът е прекрасна билка, която придава специфичен вкус на редица ястия, а и ухае много приятно в кухнята. Цветовете на босилека са обагрени в тъмнолилаво, което придава още повече колорит.

Риган

Риганът е незаменима подправка в нашата традиционна кухня, а и не само. Ако го отглеждате в кухнята на една ръка разстояние ще ви е много по-лесно да правите с ястията си чудеса. Уханието му изпълва цялата кухня, а и освен това също има свойството да прогонва нежелани насекоми.

Растения, които привличат любовта в дома и семейството

Поставете ригана на добре осветено място и поливайте само ако почвата е изсъхнала.

Коментирай