За дома

5 трика да пазарувате разумно в големи количества

Без да изхвърляте продукти и без да харчите много пари

12.07.2019г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато влезем в хипермаркет, където сме заобиколени от всевъзможни стоки, изкушението е огромно. Много често отиваме за хляб, сирене и яйца, а си тръгваме с пълна количка с продукти, повече от които купени именно заради изкушението. Съответно харчим и много излишни пари, за което съжаляваме впоследствие. Още повече съжаляваме, когато се наложи да изхвърлим някои от развалилите се продукти, защото сме ги купили в момент на еуфория, а не сме направили обмислен избор на покупка.

За да пазаруваме разумно и да не харчим пари за продукти, от които нямаме нужда, трябва да използваме някои полезни трикове.

Няколко съвета за пестеливо пазаруване>>>

Преглеждайте каталозите за промоции на магазините

Каталозите са полезен инструмент на веригите магазини. В тях можете да откриете полезна информация за текущите намаления и да обмислите какво точно ви трябва от тези продукти. Даже можете да се подсетите за някои полезни продукти, вещи, предмети за дома и градината, които да си купите изгодно. Така ще можете да пресметнете предварително и бюджета си.

Направете си списък

Пазарувайте само по списък. Така ще ви е по-лесно да се придържате към нуждите и бюджета си. Предварително определете от какво имате нужда, какво смятате да приготвяте през следващата седмица горе-долу, за да знаете какви продукти да купите. Разделете списъка си на трайни и нетрайни продукти. По този начин ще ви е още по-лесно да пазарувате разумно без да се налага след това да изхвърляте развалени храни.

Винаги започвайте от най-долния рафт

Големите вериги магазини, а и не само те, използват специални психологически и маркетингови трикове за подреждане на стоката по начин, който да ви накара да си купите по-скъпи продукти, за да се увеличат печалбите.

Имайте това предвид. Когато застанете пред рафтовете в хипермаркета, започнете да оглеждате стоката от долния рафт нагоре. Обикновено по-изгодните и евтини продукти стоят най-долу, а на нивото на полезрението ви са подредени по-скъпите храни и пособия. Преценете сами кои предпочитате спрямо бюджета си, но знайте откъде да започнете да гледате.

Използвайте ваучерите си

Ако работодателят ви предлага ваучери за храна като социална придобивка, не пропускайте да ги включите в пазаруването. Много вериги магазини и търговци предлагат и свои купони и талони за намаления. Възползвайте се максимално от тях, за да спестите пари. Защо да купувате нещо скъпо, като можете да намалите от цената му без това да влияе на качеството.

Едни от най-добрите места за пазаруване>>>

Винаги преглеждайте срока на годност

Когато пазарувате в големи количества и се запасявате с дълготрайни продукти, винаги поглеждайте срока на годност. Има немалка вероятност продуктът, който очаквате да съхранявате поне месец в склада си всъщност да е наближил крайния си срок, което да ви накара скоро след купуването му да го изхвърлите.

Коментирай