За дома

Страхотни нестандартни употреби на майонезата

За какво друго освен за консумация можем да я използваме

28.08.2019г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Калорична, но много вкусна, майонезата в много случаи е тайната съставка, която придава перфектната текстура и вкус на редица сосове, десерти, салати, най-разнообразни ястия. Тя обаче може да има и много други приложения в дома, за които вероятно не сте подозирали. 

За какво още освен за ядене можем да използваме майонезата? Какви са нейните неподозирани алтернативни употреби?

Полезни употреби на кромида>>>

Накарайте растенията си да блестят

Майонезата е подходяща за полиране на листата на растенията. Те лесно се запрашават и замърсяват, а втриването на майонеза в тях има не само полиращ, но и подхранващ ефект. 

Успокоява слънчеви изгаряния 

Подобно на киселото мляко, майонезата има успокояващо въздействие върху изгорялата от слънцето кожа. Тя омекотява, хидратира кожата и предотвратява образуването на мехури. 

За лесно отлепяне на лепенки и стикери 

Мазната текстура на майонезата помага за по-лесното отлепяне на упорити здраво залепнали стикери. Просто намажете малко майонеза по пръстите си и отлепете внимателно по стандартния начин. Веднъж попаднала по повърхността на стикера, майонезата ще окаже своето влияние върху лепилото. 

Вместо балсам за коса

Майонезата се прави от жълтъци и олио. В жълтъка се съдържат невероятно полезни хранителни вещества, които подхранват косата и кожата. Направете си домашна майонеза с цели яйца, а не яйчен прах или екстракт (каквито се използват в промишленото производство), и я използвайте вместо балсам за коса. 

За почистване на петна и замърсявания 

Майонезата е подходяща и за почистване на мазни петна от дървени мебели, за полиране на неръждаема стомана, чешми и кранчета в банята и кухнята, петна от вода върху дърво, както и пастелни драсканици по стените, които децата ви може да са направили. 

Разнообразни употреби на аерофолиото в домакинството>>>

За третиране на въшки 

Майонезата има свойството да прогонва въшките от косата и да допринася за по-лесното и бързо изчистване на паразитите. Сама по себе си обаче не е лек срещу гадинките. Друг плюс в употребата ѝ е фактът, че тя подхранва и омекотява скалпа, който се пресушава при употреба на агресивни препарати против въшки.

Свързани статии

За хидратиране на кожичките

Можете да използвате майонеза вместо хидратиращ крем за омекотяване на кожичките на ръцете и краката. Намажете и оставете да действа за през нощта. Майонезата ще подхрани загрубялата и твърда кожа в дълбочина. 

За отлепяне на дъвка от различни повърхности 

Залепналата дъвка на различни повърхности е доста трудна за премахване. Но когато се омазни с подходящия продукт, каквато е майонезата, дъвката се отлепя значително по-лесно. 

Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете>>>

За почистване и смазване на панти

Пантите на вратите ви скърцат, а нямате под ръка машинно масло? Използвайте майонезата от хладилника ви. Върши чудесна работа. Едновременно почиства метала и го смазва, като премахва скърцането.

Коментирай