За дома

Още нестандартни употреби на содата, за които не знаете

За какво още можем да я използваме

03.04.2019г. / 12 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Содата е прекрасен универсален продукт, далече надхвърлящ основното си предназначение. Непрекъснато изникват нови начини, по които тя може да ни бъде полезна в ежедневието и не спира да ни изненадва. Ето няколко чудесни начини да улесните деня си с помощта на содата.

При подути крака

Един често срещан проблем при много хора над 30-годишна възраст е подуването на краката. Обикновено това се свързва с повишено количество на консумираната сол чрез храната, което предизвиква задръжка на течности. При хората на тази или средна възраст продължителното седене и работата на бюро също играе съществена роля.

Употреби на солта в дома и красотата (галерия)

За да облекчите подуването и да върнете нормалната форма на глезените си, опитайте да направите компрес на краката със смес от 1 и ½ супени лъжици сода, разтворени в 1 чаша вряща вода. Потопете чифт чорапи във врялата вода. Изстискайте ги внимателно, за да не се изгорите и ги обуйте. Увийте краката с найлоново опаковъчно фолио. Оставете така за през нощта. На сутринта ще се убедите в резултатите.

Ексфолиант срещу черни точки

Содата за хляб действа много добре на кожата, като балансира pH-то. Това намалява секрецията на себум и запушването на порите, което причинява поява на черни точки и пъпки.

За да си направите ексфолиант, в ½ чаша вода добавете 1-2 супени лъжички сода. Разбъркайте добре. Нанесете с кръгообразни масажиращи движения върху засегнатите от черни точки зони на лицето. Не натискайте прекалено, за да не разраните кожата.

Изплакнете с топла вода. Това ще отвори порите и ще даде възможност на кожата да се освободи от излишния себум.

За премахване на упорити петна

Петната, които трудно се изпират, например тези от пот и дезодоранти върху бели блузи, могат да се премахнат успешно със сода. За целта смесете 2 супени лъжици сода с 4 супени лъжици перхидрол. Добавете към тях 1 супена лъжица течен препарат за съдове. Нанесете сместа върху петното и оставете да действа 20 минути. След това изперете.

Направете си домашен препарат за миялна машина

Ако предпочитате да миете съдовете си по натурален начин, използвайте сода. Направете си домашен препарат за миялна машина от 1 супена лъжица сода, ½ чаша сол и 1/3 чаша лимонена киселина. Смесете съставките в голяма купа и добавете 2-3 супени лъжици препарат за съдове. Разбъркайте добре и оставете получената смес за 2 часа. Тя ще започне да се разширява. Когато спре да расте я разпределете в найлонови торбички с големината на стандартна таблетка за миялна машина. Оставете препарата да изсъхне, след което е готов за употреба.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За премахване на пестициди от плодове и зеленчуци

За да премахнете опасните вещества от пресните плодове и зеленчуци, просто ги накиснете в разтвор от вода с няколко лъжички сода за 20 минути. След това изплакнете с чиста вода.

Коментирай