За дома

Признаци, че кучето ви е здраво и щастливо

Как да познаете, че всичко е наред?

13.09.2020г. / 08 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кучетата са най-добрите приятели на човека. Готови са да раздават безрезервната си обич на стопаните си без да ги съдят и без да се замислят заслужава ли обич любимият им човек или не. В това отношение се различават коренно от хората и именно това ги прави самоотвержени приятели.

За съжаление, нашите пухкави приятели не могат да говорят. Затова е необходимо да се научим да разгадаваме всеки техен невербален и поведенчески сигнал, с който ни подсказват дали се чувстват добре, дали са щастливи.

Какво кучетата мразят у стопаните си?

Ако се притеснявате дали кучето ви е здраво и щастливо, успокойте се със следващите признаци, че всичко е наред с любимия ви приятел.

То ви поздравява, когато се прибирате вкъщи

Характерно е за кучетата да се радват, когато стопанинът им се прибира вкъщи. Това е признак, че животното не страда от депресия и не се бори с някакви вътрешни болки, за които не подозирате.

Подава си коремчето

Щом кучето се обръща по гръб и ви приканва да го чешете по корема, това е добър знак. То е щастливо, радва се на вниманието ви и най-вече демонстрира подчинението си.

Не прави пакости вкъщи

Кучетата, които страдат от някакви поведенчески или психологически проблеми обикновено в отсъствието на стопаните си са склонни да късат, гризат и унищожават покъщнината. Това е признак на нервно поведение. Ако вашето куче не прави така, значи то се чувства добре вкъщи, макар и самичко.

Мълчаливи признаци, че кучето ви страда от депресия

Гушкат се с вас на дивана

Това е още един признак, че кучето се чувства добре в компанията ви и търси близък контакт с вас. Кучетата са социални животни и за да са добре имат нужда да се гушкат в най-близките си същества, особено по време на сън.

Обляга се на вас

Друг признак на щастие у кучето е, когато седне до вас и се притисне в краката или тялото ви. Това е своеобразна прегръдка на кучешки език.

Свързани статии

Заема поза за игра

Когато кучето е щастливо и здраво, то демонстрира желание за игра, най-често приклякайки и гледайки стопанина си в очите в очакване да му хвърли топка или пръчка.

5 породи кучета, подходящи за семейства с деца

Има добър апетит

Няма повод за притеснения, ако кучето показва охота за хранене. Добрият апетит винаги е добър знак.

Накланя глава, когато му говорите

Едно нещастно куче не би се опитвало да разбере какво му говорите. По-скоро ще се държи пренебрежително и вяло. Ако обаче вашето проявява интерес към интонацията и командите ви, като накланя глава встрани и се вглежда във вас, това е добър признак.

Коментирай