За дома

5 начина да направите дома уютен и релаксиран, когато сте вкъщи

Превърнете дома в истинска крепост

30.03.2020г. / 09 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се намираме в изключително напрегнато време, пълно с неизвестни за бъдещето, когато сме под карантина или сме задължени да спазваме препоръките за социална изолация, няма как домът ни да не ни накара да се почувстваме като затворници. Това нагнетява стрес и напрежение, кара ни да намразим собствената си крепост.

За да намалим стреса и за да направим престоя вкъщи възможно по-приятен е нужно да превърнем дома си във възможно най-релаксиращото място на света за нас. Ето как да го постигнем в тези 5 лесни стъпки.

8 начина да се предпазите от стреса

Изберете подходящ саундтрак

За да направите дома си по-уютен и релаксиран, докато сте под карантина или просто спазвате социална дистанция, ви е нужен подходящ антистрес саундтрак. Пуснете тиха лека музика, която да допринася за общото добро настроение вкъщи. Нежната и успокояваща приглушена музика е изпитан в психотерапията метод за успокояване, който ще ви помогне да превърнете дома си в релаксиращо място, в което да стоите с удоволствие.

Изберете подходящ аромат

Ароматерапията от векове помага на хората да намаляват стреса с помощта на подходящи благоухания и намаляващи стреса миризми. Някои етерични масла имат доказан ефект в тази посока. Сред тях са лавандулата, бергамота, салвията, здравецът, розмаринът, маслото от иланг-иланг.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Могат да се използват различни дифузери, с помощта на които да разпръснете антистрес аромати из целия си дом.

Меки повърхности

С колкото повече мекота се обградите, толкова по-релаксирани ще се чувствате. Застелете мебелите с меки шалтета. Подредете пухени възглавници на дивана и леглото. Когато превърнете дома си в най-мекото и пухкаво място няма да ви се иска да го напускате. Така ще се чувствате по-малко стресирани от обстановката, заради която сте принудени да си стоите вкъщи.

5 неща в дома, които ви стресират

Омекотете и осветлението

Ярката светлина дразни очите и въздейства агресивно на централната нервна система. Приглушете светлината вкъщи, за да намалите стреса в дома и да се отдадете на релакс. Ако централното ви осветление няма възможност да бъде приглушено, ползвайте локално разположени нощни лампи. Те създават невероятен уют и усещане за релакс и комфорт.

5 интериорни съвета за по-релаксиращ дом

Установете часове за влизане в интернет

Отварянето на интернет или която и да е социална мрежа предполага директен сблъсък с ужасяващите новини около коронавируса и разпространението на пандемията. За да предпазите себе си, семейството и децата си от този все по-нарастващ стрес, ограничете времето, прекарано в мрежата. Ако работата ви от вкъщи налага ползване на компютър, старайте се да ограничите поне времето в социалните мрежи и новинарските канали. Това не означава да се абстрахирате напълно от актуалната информация, която е изключително важна, а просто да редуцирате това стресово време, което отслабва имунните защити.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време