Здраве и красота

8 начина да се предпазите от стреса

Как да го неутрализирате преди да е засегнал тялото ви

29.08.2018г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът ни заобикаля всеки ден. Ежедневието ни е изпълнено с динамика, задачи и отговорности. Трудно е да избягаме от стреса, но пък можем да го ограничим максимално с някои превантивни мерки. 

Какво можете да направите, за да държите стреса по-далече от организма си? 

Правете ежедневни  упражнения

Движението поддържа нивата на енергия. А колкото по-енергични сте, толкова по-добре се справяте с повишените нива на стрес в тялото. Тренировките могат да ви накарат да се чувствате добре по същия начин, по който любимото ви хоби. По този начин предпазвате организма си от стреса. 

5 техники за справяне с ежедневния стрес

Във всеки удобен момент дишайте дълбоко 

Отделяйте по 3 минути 3 пъти на ден, само за да се съсредоточите върху дишането. Дишайте дълбоко. Тези практики предполагат успокояване на съзнанието, отпускане на нервната система и спомагане за отделянето на ендорфини в мозъка. Вдишвайте бавно, задържайте леко дъха и след това бавно издишайте. Повторете упражнението в рамките на 3 минути и се опитайте да обърнете внимание на тялото си. 

Обкръжавайте се с хора, които ви разбират и ценят 

Колкото по-враждебно и завистливо е вашето обкръжение, толкова по-погълнати ще сте от лошата енергия и стреса. Затова се старайте да сте възможно най-често заобиколени от хора, които ви мислят доброто и които ви обичат. Тяхното присъствие намалява нивата на стрес в тялото по естествен път. 

Планирайте нещата си, ако ви предстоят стресови ситуации 

За да намалите стреса е добре да се опитате да предначертаете онова, което ви предстои. Подгответе се, направете си план, знайте какво да очаквате от ситуациите, отпуснете се. Малко повече информация няма да ви дойде никак зле. Когато човек е добре подготвен, нивата на стрес намаляват. 

Отдръпнете се от стресора 

Отстраняването на елемента, който ви причинява стрес и ви кара да се чувствате зле, е най-добрата стратегия. Стига това да е възможно, ще се почувствате много по-добре. 

Как да се справите със стреса според зодията?

Хранете се редовно

Може да звучи странно, но здравословното и редовно хранене допринася за предпазването на тялото от стреса и вредните му влияния. Внимавайте с какво се храните. Наблягайте на плодовете, зеленчуците и храните, които не са предварително приготвени и пакетирани. 

Обръщайте специално внимание на съня

Почивката е основен фактор за ограничаване на стреса в организма. Колкото по-добър, продължителен и здрав е сънят, толкова по-ниски са нивата на стрес. 

Отделяйте време за приятни занимания 

След напрегнат ден е изключително важно да разпуснете подобаващо. Така предпазвате организма си от новия стрес, който ви предстои на следващия ден.  

Коментирай