Откакто светът се бори с новия коронавирус, всички ние дезинфекцираме ръцете си, тялото си, дрехите си, предметите, които докосваме вкъщи и тези, които донасяме отвън. Дезинфектантите, които използваме и които се считат за най-ефективни в елиминирането на вирусите и микроорганизмите от повърхностите, често са твърде агресивни и увреждащи. Те могат да наранят както кожата ни и да я направят податлива на инфекции и раздразнения, така и повърхностите, върху които ги прилагаме.

Как да дезинфекцирате телефона си без да го повредите?

Белина, хлор, пероксид са само част от агресивните дезинфектанти, които успешно убиват микробите, но и нашите любими предмети.

Върху какви повърхности и върху кои предмети не трябва да прилагаме тези дезинфектанти, за да не ги развалим?

Мобилни телефони

Парадоксално е, защото мобилният телефон е доказан носител на хиляди микроби, бактерии и вируси на квадратен сантиметър от площта си. Той е непрекъснато в ръцете ни, на различни замърсени повърхности извън дома ни и задължително трябва да го почистваме по няколко пъти на ден с дезинфекциращи препарати. Лошото е обаче, че така можем да го повредим или да увредим повърхността му.

Как да дезинфекцираме дъската за рязане?

Различните производители на мобилни телефони обявиха на страниците си в интернет, че устройствата спокойно могат да се дезинфекцират със спирт или мокри кърпички, съдържащи спирт. Не използвайте белина, сапун или други видове дезинфектанти.

Бижута

Бижутата са податливи на увреждане от агресивни препарати и абразивните химикали в тях. Грубото им почистване с такива дезинфектанти може да повреди повърхността им и качествата на металите и камъните по тях. Не използвайте амоняк, белина или паста за зъби за почистване и дезинфекция на бижута.

Често допускани грешки при почистване с белина

Кожени портфейли

Кожата е деликатен материал, затова към почистването ѝ трябва да се подхожда внимателно. Портфейлът ви наистина е замърсен предмет, по който щъкат милиарди бактерии и трябва да се дезинфекцира. Но това не трябва да става с белина, амоняк или съдържащи хлор препарати. Най-добре е кожата да се почиства с разтвор от 70% спирт и дестилирана вода. След това кожата се попива с памучен тампон, за да не остава течност по нея, която да предизвика петна или избледняване на цвета.

Най-добрите домашни методи за дезинфекция, които всеки има вкъщи

Още по темата

Гранитни повърхности на шкафове и плотове

Ако в кухнята си имате гранитни повърхности, на които поставяте продукти преди да ги измивате, плотовете ви ще са обект на честа дезинфекция и това е добре. Лошото е, ако използвате агресивни дезинфектанти, като белина или съдържащи хлор дезинфектанти. Те оксидират повърхността на гранитните плотове и ги увреждат. Вместо това използвайте сапун, топла вода, изопропилов алкохол, сода за хляб.

25 неща, които трябва да чистите абсолютно всеки ден

Дървени повърхности

Дървото е деликатен материал, който може лесно да бъде увреден при неправилно почистване. Никога не трябва да използвате дезинфекциращи кърпички върху дърво, особено ако не е лакирано или обработено. Кърпите могат да оставят петна, които не могат да се премахнат след това. Използвайте почистващи препарати само предназначени за дърво.

Всички места в автомобила, които също се нуждаят от дезинфекция