За дома

Често допускани грешки при почистване с белина

Намаляват ефективността й и увреждат тъкани и повърхности

15.06.2019г. / 10 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Когато искате да почистите бактерии и микроорганизми, застрашаващи здравето на всички вкъщи, белината изглежда като най-добрият ви съюзник. И това е така, но само в случаите, в които я използвате правилно. С някои неволно допускани грешки можете да направите белината нискоефективна или пък с неправилната ѝ употреба да увредите някои повърхности в дома.

Всички съвети за дома вижте в специалната ни рубрика тук>>>

Кои са грешките и как да не ги допускате?

Трикове за почистване на загорели съдове

Смесвате белината с други препарати

Белината е много силен и агресивен препарат за избелване и мощна дезинфекция. По тази причина много хора предпочитат да я разредят с други почистващи препарати за домакинството, като по този начин хем намаляват нейното действие, хем това на другите продукти, вложени в разтвора.

Друг наистина опасен ефект от смесването са химичните реакции, които можете да предизвикате. Смесването на белина с други препарати може да освободи парливи или задушливи газове директно в лицето ви, които да предизвикат изгаряния или респираторни проблеми, проблеми със зрението, кожни раздразнения.

6 неща, които носят нещастие в дома

Използвате прекалено много белина

Белината е много силна в предназначението си да почиства, дезинфекцира и избелва различни тъкани. Това е така само в случаите, в които белината се прилага единствено според указанията на опаковката в точните пропорции. Когато употребявате твърде много от продукта, за да си осигурите абсолютен успех в избелването и почистването, вие всъщност увреждате тъканите, които почиствате.

Нишките в тях биват засегнати от агресивните съставки на белината. Това ги прави податливи на преждевременно протриване и скъсване.

Използвате белина за почистване на метални повърхности

Корозивните съставки на белината са изключително агресивни и могат да увредят сериозно метални повърхности от мед и неръждаема стомана. Използвайте специално предназначени за целта препарати.

Как да почистим трудни за почистване уреди?

Не разреждате правилно белината

Повече белина далеч не означава по-добра ефективност и чистота. Когато използвате белина, за да почистите пода, шкафове, различни орнаменти, някои съдове за хранене или кухненски плотове, уверете се, че сте спазили изискването за правилно разтваряне на продукта. Така ще предпазите повърхностите от увреждане, като същевременно ще дезинфекцирате подобаващо.

Коментирай