За дома

Как правилно да съхраняваме сиренето в хладилника

Правилният начин за запазване на вкусовите качества на всеки вид сирене и кашкавал

05.06.2020г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Видовете сирене са невероятно много. Разнообразието от вкусове, текстури, аромати, твърдост и мекота в цялата палитра от сирена налага различни правила при съхранението им. Когато отворим фабричната опаковка на даден вид сирене, ние рядко консумираме цялото количество от продукта. Налага се да го съхраняваме в хладилник известно време, докато го изядем. Някои сирена се ядат по-бързо от други. Твърдите сирена например, като пармезан и пекорино, са изключително наситени на вкус, текстурата им е богата на мазнини, което не позволява изобилна консумация.

Ето защо се налага да ги съхраняваме за по-дълго в хладилника.

Интересни факти за сиренето

Същото важи за всеки вид сирене без значение дали е твърдо или меко, прясно или добре узряло. Ако знаете как да съхранявате всеки вид сирене по правилния начин, ще можете да се насладите на свежестта му чак до последната хапка. В повечето случаи найлоновото фолио е добро решение, но не единственото.

Как да съхранявате всеки вид сирене в хладилника?

Най-добрият начин да запазите свежестта на остатъците от сиренето, което сте избрали зависи от неговия тип.

Какъвто и да е типът сирене, който съхранявате в хладилника, винаги се старайте да го поставяте в отделението за зеленчуци. Ако нямате такова в хладилника си, тогава винаги поставяйте сиренето в средната част на хладилника, по възможност по-навътре, а не в близост до вратата. За да остане прясно, сиренето се нуждае от постоянна хладна температура. В близост до вратата тя е променлива и по-висока.

Кое сирене да изберем за любимото си вино?

Използвайте ново найлоново фолио всеки път, когато вадите сиренето и взимате парче от него. Увивайте остатъците в ново фолио след всяка употреба.

Продължителността на съхранението и поддържането на свежестта на сиренето до голяма степен зависи от твърдостта и зрелостта му. Колкото по-твърдо и узряло е, толкова по-дълъг срок на годност има, дори след отварянето му. И обратното – меките и пресни сирена имат по-кратък срок.

Твърди и добре узрели сирена

Към тези сирена спадат Пармезан, Гауда, Пекорино. Те се съхраняват най-лесно, като се увиват във восъчна или пергаментова хартия, а върху нея се увива пласт найлоново опаковъчно фолио. Сменя се след всяка употреба.

Защо е важно да ядем сирене всеки ден?

Сини сирена

Към сините сирена спадат Горгонзола, Рокфор, Стилтън, Фурм Д‘амбер и други. Най-добре и най-лесно се съхраняват в найлоново фолио, което се подменя при всяко отваряне. Така се предотвратява замърсяването на текстурата на синьото сирене с други бактерии, които да повредят качествата му.

Полутвърди и полуузрели сирена

Към тези сирена спада българското краве сирене, сирене Чедър, различни видове швейцарско сирене, Грюер и други. Те също спокойно могат да се увиват в найлоново фолио.

Меки, лепкави сирена

Към тази група се причисляват козето сирене, сирене Камембер, сирене Бри, Лимбургер. Най-добре е те да бъдат съхранявани в стъклена кутия с капак. Може и в пластмасова. Важно е да са затворени добре с плътен капак, защото са много богати на течности и излагането им на въздух предизвиква дехидратация и загуба на качествата им.

Пресни сирена във вода

Сред най-пресните и меки видове сирене спадат сирене Фета и моцарела. Най-добре е да оставите тези сирена в оригиналните им опаковки. Ако не е възможно, съхранявайте ги в стъклен съд с капак, като сменяте водата на всеки 2 дни.

Коментирай