Здраве и красота

Защо е важно да ядем сирене всеки ден?

И да не го демонизираме като вреден продукт

12.12.2016г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сиренето и млечните продукти често са сочени с пръст като вредни заради наличието на наситени мазнини в тях. Истината обаче е, че те са много полезни и не трябва да лишаваме организма си от благата им. Единственото, за което трябва да се внимава е количеството сирене и млечни продукти на ден. Прекаляването е пагубно, а не сиренето само по себе си.

За какво е полезно сиренето?

Срещу сърдечносъдови заболявания

Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition установява, че французите, които по правило ядат много сирене предвид културата им на хранене, имат много ниски нива на холестерол и страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания.

В сиренето се намират полезни витамини от група В, които допринасят за здравето не само на сърцето и съдовете, но и на нервната система и костите.

Намалява риска от диабет

Любимото сирене намалява риска от диабет между 2 и 8%, стига да ядем редовно по 100 г. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2016 година констатира, че ежедневното ядене на малко количество сирене намалява рисковете от диабет тип 2. Наситените мазнини в сиренето намаляват нивата на кръвната захар, удължавайки времето до следващото хранене. Човек не изпитва глад дълго време, а така организмът има възможността да обработи качествено хранителните вещества от последното хранене.

Калцият в сиренето пък има отношение към инсулина. Той потиска секрецията му, като така предпазва панкреаса от изтощение и намалена секреция на инсулин, прерастваща потенциално в диабет на по-късен етап от живота.

Стимулира дълголетието

Звучи сякаш пресилено, но е факт. Колкото по-редовно ядем полезно сирене, толкова повече средната продължителност на живота се увеличава. Това доказват не само редица чуждестранни изследвания, но и нашият опит. Бабите и дядовците в нашите села ядат предимно натурални сирена и млечни продукти, което допринася за удължаване на средната продължителност на живота.

Свързани статии

Понижава холестерола

Противно на схващанията, че сиренето причинява висок холестерол, това не е вярно. Случаят е подобен на този с яйцата, които напоследък бяха демонизирани от някои привърженици на въздържанието от месо и млечни продукти.

Отново важно е количеството погълнати сирене и яйца. Ако е в нормалните нива на прием няма как да се повиши холестеролът, напротив. Наситените мастни киселини в сиренето помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия, необходим за много процеси в клетките.

Витамин К2 и калций, намиращи се в сиренето играят важна роля за преноса на мазнини през червата.

Снимки: iStock

Коментирай