За дома

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Упорити петна и как да ги премахнем от тъканите

12.06.2020г. / 13 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прането на дрехите не е никак лесна задача. Много неща могат да се объркат, което не само да влоши текстурата и цветовете на тъканите, но и да остави петната по тях неизпрани. За да предпазите дрехите си от оставане на петна след пране, не допускайте следните грешки.

Колко често трябва да се пере сутиенът

Не действате достатъчно бързо

Колкото по-дълго оставяте петното да съхне върху тъканта, толкова по-трудно и невъзможно става да го изперете. Дори да използвате подходящите препарати и висока температура след това, вероятността да се отстрани намалява значително. При премахването на петна времето е от голямо значение. Колкото по-бързо действате, толкова по-голям е шансът да спасите дрехата си от упорити петна, като кафе, червено вино, кръв, зехтин.

Не изплаквате с подходящата температура на водата

Топлата вода е по-ефективна при изпирането на петната от дрехите. Студената вода обаче е по-добра в справянето с упорити петна, като от кръв, кал, мазнина, например. За да сте сигурни, че ще изперете петното добре, опитайте няколко пъти със студена вода преди да изперете с топла цялата дреха.

Как правилно да изперете предпазна маска от плат?

Поставяте дрехата прекалено рано в сушилнята

В сушилнята дрехите се сушат на високи температури. Това запечатва недобре изпраните петна вместо да ги премахва. За да избегнете това, след изпиране проверявайте дрехите за петната. Ако не са се премахнали изперете повторно. Чак тогава сушете в сушилнята.

Свързани статии

Не правите предварителен тест

Преди да използвате какъвто и да е препарат за петна, агресивен, увреждащ цветовете или направо белина, тествайте на някое местенце, за което няма да съжалявате, дори да се съсипе. Не прилагайте директно върху петното преди да сте се уверили, че препаратът няма да увреди дрехата ви.

Как най-лесно да изперете петно от кръв?

Търкате петното

Според правилото премахването на повечето петна изисква здраво търкане. Не прибягвайте до това, ако не сте сигурни, че тъканта няма да се повреди. В някои случаи петната се разнасят наоколо при търкане, което още повече влошава нещата. Най-добре е да масажирате с кръгови движения или да го третирате с попиващи движения.

6 хитри трика за премахване на петна от пот и дезодорант

Коментирай
Свободно време