Всеки има своите навици по отношение на прането на сутиена. Носим го всеки ден, но перем ли го всеки ден? Сменяме и изпираме бикините си всеки ден, но много от жените не правят същото със сутиена си. Свикнали сме да сменяме чаршафите си всяка седмица, да перем чорапите и чорапогащниците си след всяко носене, но единодушие по отношение на сутиена няма.

Знаци, че сте избрали грешния сутиен

Оказва се, че сутиенът също трябва да се пере след всяко носене. Това е така, защото той заедно с останалите елементи от нашето бельо има пряк контакт с кожата, много по-директен, отколкото дрехите ни. Това означава, че естествените масла и мъртвите клетки, които кожата ни отделя попиват директно в сутиена ни. Влагата създава допълнителни условия за размножаване на бактерии и микроорганизми, които могат да засегнат кожата ни и да предизвикат кожни проблеми.

5 модела сутиени, които всяка жена трябва да има

От друга страна, не всяка кожа е еднаква. Някои хора се потят повече от други. Някои имат по-мазна кожа от други. Това означава, че жените с по-суха кожа биха могли да си позволят да носят сутиена 2-3 пъти преди да го изперат.


Снимка: iStock

Деликатният момент идва от проблема, че честото пране на сутиена ще развали неговата структура, еластичност и стегнатост. Затова всяка жена трябва да прецени определящите фактори, които оказват влияние върху това колко често трябва да се пере сутиенът ѝ – вид на кожата, изпотяване, интензивност на физическата активност.

Признаци, че сутиенът ви е вреден за вас

Още по темата

За да сте сигурни, че сутиенът ви няма да се разхлаби и да увисне бързо от честото пране, перете го на ръка с много мек препарат за пране. Избягвайте машинно пране в ежедневието. Перете в пералня веднъж на 2-3 седмици. Перете на ниски градуси. Когато перете ръчно също не използвайте гореща вода. Тя уврежда еластичните нишки на сутиена.

Ако имате сушилня, не я използвайте за сутиените си. Сушилните работят на високи градуси, което допълнително уврежда тъканите на сутиена. Винаги го изсушавайте на въздух.

Как правилно да съхраняваме сутиените?

Как да премахнете петна от изпотяване?

Ако по сутиена или спортния ви сутиен са се появили петна от изпотяване и дезодоранти, използвайте разтвор от вода и сода, в който да ги накиснете. След 30 минути втрийте малко сода в петното. След това изперете с топла или хладка вода с мек перилен препарат.