За дома

Грешки в чистенето, които правят дома по-мръсен

Почистване, което оставя лъжливо усещане за чистота

05.03.2021г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки чисти дома си. Няма как да живеем в хармония и чистота, ако не положим усилия да направим жилището си по-чисто място. Често бързаме и нямаме време да се замислим дали чистим дома си правилно. Понякога допускаме редица грешки от бързане или неглижиране, които всъщност правят дома ни по-мръсен, отколкото си мислим.

Хитри употреби на филтрите за кафе

Какви са най-честите грешки в почистването на дома, които допускате и които го правят по-мръсен?

Ползвате пръчка с пера за почистване на прах

Тези пособия са широко рекламирани и предпочитани от някои домакини, защото предлагат бързо премахване на праха от повърхностите в дома. Не се налага да използвате мокър парцал, който да перете след няколко избърсвания, което спестява време. Всъщност тези пособия правят дома още по-прашен и мръсен, защото не обират праха, а го разпръскват из въздуха, което не само замърсява, но и причинява алергии, кашлица, кихане, течащ нос и сълзящи очи.

Декорация с кактуси

Използвате една и съща кърпа за почистване

Микрофибърна кърпа или парцал – няма значение какво точно използвате. Важното е да не ползвате една и съща тъкан за всички повърхности. Ако го правите вие разнасяте мръсотиите от една повърхност на друга и правите дома по-мръсен, а не обратното.

Рядко почиствате филтъра на прахосмукачката

Филтрите на прахосмукачката трябва да се почистват редовно. В противен случай уредът не работи добре, не изсмуква качествено праха и освен това го разпръсква обратно из помещенията.

Неща, които съсипват дома ви

Свързани статии

Слагате всичко в съдомиялната

Не всички съдове и пособия в кухнята са подходящи за измиване в миялната. Цитрус преси, преси за чесън, стъргалки за зеленчуци са само част от пособията, които не са подходящи, защото често излизат мръсни от нея.

Не почиствате четката за тоалетна

Ако връщате четката за тоалетна на мястото ѝ веднага след като сте я използвали, това крие риск от размножаване и разпространение на опасни бактерии в тоалетната или банята ви. Добре е да я потапяте в дезинфекциращ разтвор преди да я върнете на мястото ѝ.

Почистващи методи, които не убиват вирусите

Пропускате умивалника

След като измиете чиниите и съдовете вероятно често забравяте да почистите умивалника. Това е задължителен ритуал след всяко миене на съдовете, защото по него остават хранителни частици и мръсотия, които лесно се разпространяват наоколо по шкафовете и плотовете, което предполага опасност за здравето на семейството ви.

Коментирай