За дома

Детско столче за хранене – повече от мебел

Важни детайли, на които да обърнете внимание при избора на столче

19.11.2020г. / 12 02ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Идва време, когато установявате, че Вашето малко бебе вече не е толкова малко. Редно е да заеме своето място редом до останалите на масата. Това е специален момент за цялото семейство, в който става ясно, че е време да си набавите детско столче за хранене. Търговската мрежа е на Ваше разположение и предлага редица модели, в които Вашето бебе ще се чувства комфортно и умело ще прави първите си смели опити в храненето. Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато избирате.

Удобство и дизайн на столчето за хранене

Не трябва да бъркате удобството и дизайна с обикновена прищявка спрямо външния вид. За разлика от голяма част от останалото домашно оборудване и мебелировка, детските столчета за хранене неслучайно са проектирани в този си вид. Идеята е дизайнът да съдейства за поддържането на правилната стойка на детето по време на хранене и да го предпазва от падане и други инциденти. Добра идея е възможността за регулация на различните части, особено на облегалката. Сгъването на по-големите елементи ще Ви улесни, ако Ви се наложи местене, например при пътуване. В този ред на мисли спокойно можем да кажем, че столчето за хранене е не по-малко важно от леглото на детето.

Здравина и стабилност на столчето за хранене

Това са фундаментите при избор на столче за хранене. В периода от няколко месеца до след годинка детето все още придобива основни навици в храненето и не е самостоятелно. Това обаче не означава, че не трябва да прави опити в тази насока. Позволете му да изследва, да опитва и експериментира в храненето, дори и ако след това столчето и масата изглеждат като картина на Полак.

Именно фактът, че това са първите стъпки в храненето на детето, напомня колко важни за сигурността му са здравината и стабилността. Те трябва да отговарят на това, че столчето ще се използва поне няколко години. Други важни елементи в дизайна са обезопасяването с различни колани и материалите, от които те са направени.

Качество на столчетата за хранене

Когато избирате този артикул, ориентирайте се към висококачествени модели на популярни марки, които са се доказали през годините. При тях производителят едва ли е направил компромис в изработката и подбора на материалите. Високият клас детско столче за хранене ще Ви върши добра работа в дългосрочен план.

Материали за изработка и почистване

Обърнете внимание на материалите, от които е изработено столчето за хранене. Най-често те са дърво, пластмаса, комбинация от дърво и текстил или пластмаса и текстил. Добре е да помислите и за себе си – когато малчуганът се храни, след него рядко ще остава чисто, така че обърнете внимание на възможностите за бързо почистване и дезинфекция. По-късно ще бъдете благодарни за това.

Възпитателният елемент на детското столче за хранене

Първите години в израстването на детето са изключително важни. Правилният стол за хранене ще Ви бъде от полза, когато се опитвате да научите своя малчуган кое е правилно и кое не, когато сме на масата, а хигиенните навици ще бъдат много по-лесни за обяснение. Добрият и качествен продукт е полезен не само за Вашето дете, но и за Вас, като отговорен родител.

Коментирай