За дома

7 начина да намалите изхвърлянето на храна вкъщи

Как да оптимизирате пазаруването си

08.01.2021г. / 05 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изхвърлянето на храна е огромен проблем, особено като се има предвид колко милиони гладуващи хора има. Освен това безразборното купуване на храна, която не изяждате ви коства и пари. Как да намалите изхвърлянето на храна вкъщи? Какво можете да направите, за да купувате толкова, колкото консумирате?

Храни, които може да консумирате и след изтичане на срока на годност

Пазарувайте разумно

Винаги правете списък на продуктите, от които имате нужда и които трябва да купите. Направете план за храненията през седмицата или за няколко дни, ако не можете да планирате дългосрочно. Колкото по-разумно купувате, толкова по-малко ще изхвърляте. Не купувайте продукти извън списъка ви, освен ако не е наложително.

Планирайте менюто

Помислете какво ще готвите през седмицата и от какво имате нужда. Това ще ви помогне не само да не изхвърляте храна, но и да оптимизирате бюджета си и дори диетата си. Така ще се предпазите и от изкушения, от които талията ви расте.

Грешки в складирането на храната, които ви костват пари

Пазарувайте по-често

Вместо да правите огромен пазар веднъж в месеца, отделяйте време за по-чести и малки пазарувания. Така няма да купувате храна, която да се застои и която да се наложи да изхвърлите.

Дръжте хладилника си подреден

Подреждайте храната в хладилника по видове и по срок на годност. Най-отпред дръжте храните, които са с най-кратък срок. Така няма да забравите някой продукт, който да залежи и да се развали.

Храни, които никога да не ядете след изтичане на срока на годност

Съхранявайте храната правилно

За да не изхвърляте храна е много важно да я съхранявате по правилен начин. Продуктите, които се налага да бъдат охладени трябва да са в хладилника. Онези, които изискват тъмно, сухо и проветриво място се складират по този начин. Предпазвайте продуктите от влага и високи температури.

Влагайте остатъците

За да не изхвърляте остатъците от храна, влагайте ги в нови ястия. Така ще дадете нов живот на оставащата храна, като я трансформирате в нова вкусна манджа.

Неща, за които забравяме, че имат срок на годност и не изхвърляме

Преглеждайте внимателно какво изхвърляте

Всеки ден и всяка седмица изхвърляме много хранителни продукти и остатъци от храна. Обърнете щателно внимание на това какво точно и в какви количества изхвърляте. Така ще ви е по-лесно да прецените какви продукти да купувате и в какви количества, така че да не остава за изхвърляне.

Коментирай