За дома

10 неща, които правят дома ви постоянно прашен

Въпреки усилията да почиствате, тези неща правят въздуха в жилището прашен

02.03.2021г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В дома се събира много прах и то ежедневно. Понякога е трудно да го избърсвате всеки ден. Той е навсякъде около нас, както навън, така и вкъщи. Има обаче и някои допълнителни предпоставки, които правят дома ви още по-прашен въпреки всичките ви усилия да бършете праха ежедневно.

Какво да не почиствате с прахосмукачка

Кои са нещата в дома, които го правят още по-прашен от обикновено?

1. Завеси

Тежките завеси събират изключително много прах. Дори да се стараете да бършете прах от всички повърхности, завесите са сериозна „прахосъбирачка“, която прави въздуха в дома ви наистина по-мръсен, отколкото би било добре за вас и семейството ви. Ако не искате да изхвърляте завесите се подгответе с повече препарат за пране, защото ще се наложи да ги перете всяка седмица.

2. Дрехи, изпрани с омекотител

Омекотителят прави дрехите меки, пухкави и ги предпазва от наелектризиране. След обработката им с този препарат обаче дрехите стават по-привлекателни за праха и той полепва по тях.

Дезинфекция на прахосмукачката

3. Растения

Ако отглеждате много растения в дома си трябва да знаете, че те са носители на прахови частици и правят дома ви по-прашен. Това е така, защото прахът полепва по листата им и при размърдване на въздуха или при течение той се разпръсква отново навсякъде наоколо, а вие го дишате.

4. Хартия и картон

Ако държите картонени кутии и големи количества хартия в дома си, това ви носи допълнителен прахоляк, който дишате. Разчистете излишните хартиени изделия от жилището си, ако искате да го предпазите от вредния прах.

Повърхности, които никога да не почиствате с оцет

5. Леглото ви

Завивките, възглавниците и гарнитурите по леглото заедно с кувертюрата са истински събирачи на прах. Като добавите и матрака количеството му става наистина голямо. Опитайте се да сведете до минимум твърде пухкавите и космести завивки и декорации за спалнята, за да намалите и праха в нея.

Коментирай
Здраве и красота