За дома

8 начина да намалите сърбежа при ухапване от комар

Как да облекчите подуването, зачервяването и сърбежа при ухапване от насекоми

04.08.2021г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото комарите нападат много ожесточено. Стоенето навън е любимо занимание в прохладните летни вечери и нощи, но това удоволствие може да бъде помрачено от неприятния сърбеж след ухапване от комар.

Как да се справите с пъпките от комари

Когато ви ухапе комар, слюнката му попада в кожата и предизвиква имунна реакция заради протеините в нея. Това отключва серия от реакции, включително подуване, зачервяване, сърбеж, понякога много силен.

Как да облекчите сърбежа след ухапване от комар?

Противовъзпалителни мехлеми без рецепта

Можете да се обърнете към някои медикаменти, отпускани без рецепта. Локалното им приложение намалява симптомите след ухапване, успокоява сърбежа, подуването и зачервяването.

5 природни лека срещу ухапвания от комари

Лед

Ледът има естествен охлаждащ ефект, който успокоява ухапаното място. Ледът помага на кожата да изтръпне и да намали усещането за сърбеж. Директното прилагане на лед върху кожата може да предизвика увреждания, затова поставете леда в кърпа и го наложете върху засегнатото място.

Каламинов лосион

Каламиновият лосион е добро средство да успокоите сърбеж след ухапвания от насекоми. Основната му съставка е цинков оксид, който намалява сърбежа и успокоява кожата. Прилага се локално през няколко часа.

5 натурални начина да се отървете от комарите това лято

Сода за хляб

Содата за хляб е нещо, което всяко домакинство има. Тя е добър приятел в помощ на кожата при ухапвания от комари. Смесена с малко вода до получаване на гладка паста, содата може да намали сърбежа и зачервяването.

Мед

Медът има противовъзпалителни свойства. Той успокоява засегнатата зона на кожата. Антибактериалните му свойства помагат за предотвратяване разпространението на възпалението, причинено от ухапването. Сърбежът намалява, както и подуването на кожата.

Как да предотвратим ухапванията от насекоми?

Свързани статии

Торбички с чай

Охладени използвани торбички с чай, наложени върху засегнатото място, също могат да са ефикасни в потискане на сърбежа след ухапване от комар. Те намаляват възпалението, потискат сърбежа. Танините в тях имат противовъзпалителни свойства, които успокояват кожата.

Овесени ядки

Кашата от овесени ядки има успокояващи свойства. Тя намалява сърбежа и възпалението по кожата след ухапвания от комари и други насекоми. Прилага се локално, като се втрива леко, за да не се получи допълнително раздразнение по и без това раздразнената кожа.

Природни методи срещу насекоми и вредители

Алое вера

Гелът от алое вера също има много мощни успокояващи свойства. Той е ефикасен при ухапвания от насекоми и при слънчеви изгаряния. Намалява зачервяването, подуването на кожата и сърбежа, като ускорява процесите на възстановяване, хидратира и подхранва.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 2 години )
po men sa pove4e ot 20 tina uhaapvania. cialata se 4e6a ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар