Лятото е времето за дълги, дълги разходки на открито, пикници край езера и рекички и... за рояци от комари.

В аптеките има различни репеленти против ухапвания от комари, но знаем, че те съдържат множество химически съставки. Ако искаме да сме еко и природосъобразни, трябва да знаем, че има лесни природни лекове срещу ухапвания от комари. Съществуват растения, чиято миризма комарите ненавиждат. Това са коча билка, градински чай (салвия), розмарин, лавандула и др. До тях се нарежда чесънът, който отлично се справя с отблъскването на жилещите насекоми.

Ако имате къща, обградете я с тези билки, ако живеете в блок – посадете билките в сандъчета на прозореца.

Комарите бягат от чесъна. Намажете откритите части на тялото си със смачкана скилидка чесън. Може да си направите ефикасен лосион от счукан чесън и малко вода. Изсипете сместа в шишенце и разклатете добре преди употреба. Чесънът обаче гони не само комарите, така че, можете да намокрите обилно парче плат с течността и да го закачите наблизо до мястото, където седите.

Етеричните масла от канела, лимон и евкалипт са много ефикасни антикомарни природни репеленти. Смесете в шишенце 2 супени лъжици зехтин или олио с 10-25 капки от ароматното масло и нанесете върху кожата.

Комарите са най-активни около изгрев и залез слънце, така че по възможност избягвайте стоенето на открито в тези часове. Силни парфюми, дезодоранти и масла за коса също привличат жилещите насекоми, така че ако можете ги избягвайте, когато ще прекарвате дълго време на открито.

Тъмните цветове – черно, тъмно синьо и кафяво – привличат комарите. Светлите дрехи са добра профилактика срещу комарите.

Ако все пак ви ухапе комар, намажете мястото с рядка каша от сода бикарбонат и вода или с ябълков оцет – сърбежът ще намалее.

Приятни и незабравими летни преживявания на открито, въпреки неканените летящи и жилещи насекоми!

Прочетете още: