За дома

Трик за лесно и бързо белене на яйца

Обелено яйце за няколко секунди

31.07.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки знае колко бавно и мъчително може да се окаже беленето на твърдо сварените яйца. Понякога черупката не може да падне изцяло. По яйцето остават остатъци от нея. Когато се опитате да отстраните и тях, падат цели части от белтъка, което намалява количеството яйце, което искате да консумирате. 

Защо да ядем варени яйца всеки ден?

За да имате винаги добре обелено и цяло сварено яйце, на което да можете да се насладите само след секунди, ви трябва лесен трик за белене на твърдо сварени яйца. С негова помощ ще обелите яйцето за няколко секунди без да отстранявате и части от белтъка му. 

Най-напред сварете яйцата много добре в леко подсолена вода. След като водата заври, оставете яйцата да се варят 7-8 до 10 минути в зависимост от това колко твърдо искате да ги сварите. 

12 вкусни рецепти с яйца

Отцедете горещата вода. Залейте яйцата със студена вода, за да спрете процеса на готвене и да им помогнете да изстинат по-бързо. 

Снимка: istock

Почукайте леко едно яйце в плота на масата. Не удряйте силно, а колкото черупката да се напука. Направете това от всички страни на яйцето. 

Какво се случва с тялото, ако ядете твърде много яйца?

След това вземете яйцето между дланите си и започнете да го овалвате и търкаляте между тях, сякаш оформяте кюфте. Приложете лек натиск. Това ще отдели черупката от белтъка. 

След това с едно движение отстранете черупката. Изплакнете яйцето под течаща вода, за да премахнете евентуалните остатъци от черупка. 

С този лесен трик ще можете за секунди да белите варените яйца всеки път. 

Коментирай
Свободно време