Здраве и красота

Защо да ядем варени яйца всеки ден?

Причините яйцата да са страхотна храна

31.01.2017г. / 06 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата имат страхотни ползи за здравето на организма. Дълго време те бяха считани за враг заради холестерола, но истината е в количеството, а и в начина на приготвяне. Ето защо варените яйца трябва да станат новият ви най-добър приятел. Има защо!

Варените яйца могат да помогнат за цялостното подсилване на организма, както и за свалянето на килограми, тъй като не съдържат много калории. Те са прекрасен източник на полезни микроелементи – желязо, фосфор, селен, калций, както и на витамин D, протеини и мазнини. Холинът в яйцата е незаменимо за мозъка и паметта съединение.

Яйцата са продукт, който може да помогне в отслабването, но е важно да са варени, не пържени. Според проучванията, хората, които ядат по едно-две варени яйца на ден намаляват общия прием на калории през деня, тъй като яйцата допринасят за дълготрайното усещане за ситост и предпазват от желание за консумация на вредни храни.

За какво помагат варените яйца и защо е важно да ги включим в менюто си?

  • Укрепват костната система;
  • Допринасят за изграждането на мускулатурата;
  • Подобряват паметта и концентрацията;
  • Помагат за отслабване;
  • Съдържат малко калории;
  • Богати са на протеини;
  • Активизират процеси в мозъка;
  • Укрепват имунната система

Снимка: iStock

Благодарение на завидните количества витамин D в яйцата имунните защити се повишават. Калцият в тях пък се усвоява много по-качествено отново благодарение на витамин D, който катализира този процес.

Холинът, който споменахме, подобрява мозъчните функции, предпазва от болестта на Алцхаймер, подобрява паметовите процеси, предпазва от инфекции.

При бременност

Варените яйца са много полезни и за бременни жени, особено такива, които трябва да спазват диета по време на бременността. Те могат да се уповават на варените яйца, тъй като те дават на организма, както и на плода, жизненонеобходимите хранителни вещества.

Срещу рак

Яйцата са полезни и в превенцията на рака, защото са много богати на антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, които предизвикват рак.

За добро зрение

Освен полезните витамини в яйцата, лутеинът е особено важен за доброто зрение. Той е вещество, което защитава ретината от дегенерации, влошаване на зрението и загубата му.

Коментирай