За дома

Колко дълго трябва да печете коледната пуйка?

Съвети за правилно изпичане на празничната пуйка, така че да е вкусна и сочна

20.12.2021г. / 08 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Печената пуйка е едно от най-предпочитаните ястия за Коледа. Може да се приготви по много различни начини, като заема централното звездно място на празничната трапеза. Уханието и вкусът са чудесни, но стига да знаете как правилно да изпечете пуйката, така че да я направите максимално крехка, сочна и вкусна без да е прекалено препечена или пък недопечена.

Богата плънка за празнична пуйка

Когато готвите голяма пуйка (в някои случаи птицата може да достигне до 10 кг), правилното изпичане може да е истинско предизвикателство. Ако сте решили да напълните пуйката, трудностите се удвояват, защото при наличие на плънка изпичането може да е още по-бавно.

Чудите се колко време е нужно, за да изпечете достатъчно добре пуйката. Очаквате гости за празничната вечеря, а имате да приготвяте още толкова много гозби. Как да процедирате така, че хем да сготвите пуйката навреме, хем тя да не остане нито сурова, нито да изгори и да стане прекалено суха.

Трудни въпроси, но за щастие има отговори на тях.

Американската служба по безопасност на храните, цитирана от realsimple.com, дава съвети и насоки за това как най-добре да приготвите празничната си пуйка. Важно е да се отбележи, че е препоръчително да използвате вътрешен термометър, за да сте напълно сигурни, че месото е безопасно и добре сготвено. Пуйката е готова, когато достигне вътрешна температура от минимум 75 градуса.

Печена новогодишна пуйка

Колко време е нужно, за да изпечете добре пуйката?

Най-добрата температура за печене на пуйка е по-ниската. За да стане сочна и крехка, пуйката е добре да се пече на по-слаб огън за по-дълго време. Ако е с пълнеж, времето се удължава. Най-добрата температура за печене на пуйката е около 160-170 градуса.

Ето и ориентировъчни часове на печене спрямо теглото на пуйката. Ориентировъчно ви са ви нужни по около 40-45 минути на килограм месо.

Пълнена пуйка със зеле и ориз

Колко време се пече пуйка без плънка:

  • Ако пуйката тежи от 3 до 5 кг – печете между 2 и ½ - 3 часа;
  • Ако пуйката тежи от 5 до 6 и ½ кг – печете между 3 и 3 и ½ часа;
  • Ако пуйката тежи от 6 и ½ до 8 кг – печете между 3 и ½ до 4 и ½ часа;
  • Ако пуйката тежи от 8 до 9 кг – печете между 4 и ½ до 5 часа;
  • Ако пуйката тежи около 10 кг – печете между 5 и 5 и ½ часа в зависимост от фурната ви.

Пуйка по английски

Как се пече пуйка с плънка:

  • Ако пуйката тежи от 3 до 5 кг – печете между 3 и 3 и ½ часа;
  • Ако пуйката тежи от 5 до 6 и ½ кг – печете между 3 и ½ до 4 часа;
  • Ако пуйката тежи от 6 и ½ до 8 кг – печете между 4 и 4 и ½ часа;
  • Ако пуйката тежи от 8 до 9 кг – печете между 4 до 5 часа;
  • Ако пуйката тежи около 10 кг – печете между 5 и 5 и ½ часа в зависимост от фурната ви.
Коментирай